A pálinkaadó ellen tiltakoznak a bolgárok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felháborodás. Holnap országos tiltakozó akciót tartanak Bulgáriában a január 1-jei EU-csatlakozással egy időben bevezetett szeszlepárlási adó ellen.

A literenként 2,20 eurós jövedéki adó befizetése a korábbi szint tízszeresére drágítja a balkáni országban hagyományosnak számító szőlő- vagy szilvapárlat, a kiskertekben termelt gyümölcsöt felhasználó rakia előállítását, és csődbe juttathatja a bérlepárlást végző vállalkozásokat. Szófiának sikerült kiharcolnia a csatlakozási tárgyalásokon, hogy 30 literig csak 1,10 euró legyen az adó, ám az ellenzék azt szeretné, ha ezt 50 literre emelnék, és a bevezetést 2009-ig elhalasztanák. Mások abban bíznak, hogy a hatóságok nem lesznek szigorúak.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.