A pálinkaadó ellen tiltakoznak a bolgárok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felháborodás. Holnap országos tiltakozó akciót tartanak Bulgáriában a január 1-jei EU-csatlakozással egy időben bevezetett szeszlepárlási adó ellen.

A literenként 2,20 eurós jövedéki adó befizetése a korábbi szint tízszeresére drágítja a balkáni országban hagyományosnak számító szőlő- vagy szilvapárlat, a kiskertekben termelt gyümölcsöt felhasználó rakia előállítását, és csődbe juttathatja a bérlepárlást végző vállalkozásokat. Szófiának sikerült kiharcolnia a csatlakozási tárgyalásokon, hogy 30 literig csak 1,10 euró legyen az adó, ám az ellenzék azt szeretné, ha ezt 50 literre emelnék, és a bevezetést 2009-ig elhalasztanák. Mások abban bíznak, hogy a hatóságok nem lesznek szigorúak.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.