A pénzforgalmi szolgáltatókat terhelő nyilvántartási adatszolgáltatás változásai


A NAV felhívja a figyelemet a pénzforgalmi szolgáltatókat 2024. január 1-jétől terhelő nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatos – a CESOP XSD felhasználói útmutatót érintő – változásokra.

A NAV tájékoztatja az érintett pénzforgalmi szolgáltatókat, hogy az Európai Bizottság 2024. február 15-én közzétette honlapján a CESOP XSD felhasználói útmutató frissített változatát, 4.80 verziószámmal. A kapcsolódó XSD-kben érdemi változás nincs (csupán annotációt és kommenteteket érintő módosítások történtek), ezért az alkalmazandó XSD verziószáma továbbra is 4.02 maradt. A „További információk” menüpont alatt található elérhető „XSD User Guide és XSD csomag” ennek megfelelően frissítésre került.

A könnyebb tájékozódás érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elkészítette a CESOP XSD felhasználói útmutató jelenlegi (4.80) és előzőleg közzétett (v4.60) változatának összehasonlítását.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlap


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.