A rafinált adócsalók is lebuknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóellenőrök ott vannak az adócsalók nyomában. Egy cég 5,9 milliárdnyi adót nem akart befizetni, hát most tetten érték. Egyre eredményesebben dolgoznak a revizorok.

Óriási adócsalásokra bukkantak a revizorok az első fél év során – büszkélkedett az APEH elnöke, Szikora János a hivatal mai félévértékelő sajtótájékoztatóján.

Adócsaló autókereskedők

A prímet a januártól felállt új egység, a Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) viszi: egyetlen központosított ellenőrzéssel csaknem hatmilliárd forint adóhiányt tártak fel az adóhatóság munkatársai egy elektronikai kellékekkel kereskedő cégnél. Hogy mennyire kiemelkedően nagy fogás ez, az jelzi, hogy az összes többi befejeződött, közel 130 központosított ellenőrzés összesen 3,4 milliárd forintos elcsalt adóra derített fényt.

Egy másik esetben 264 gépkocsit Németországból importáló társaságot csíptek fülön a revizorok: a cég “”elfelejtett”” 941 millió forintnyi adót befizetni az államkasszába. Volt olyan vállalkozás is, amelyik csupán 31 autót adott el, de ezt nem vallotta be. A céget azonban nemcsak emiatt büntették meg, hanem azért is, mivel csaknem félmilliárd forint bérjövedelmet eltitkolva feketén foglalkoztatott embereket. A cégre 485 millió forintnyi büntetést szabtak ki.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.