A rafinált adócsalók is lebuknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóellenőrök ott vannak az adócsalók nyomában. Egy cég 5,9 milliárdnyi adót nem akart befizetni, hát most tetten érték. Egyre eredményesebben dolgoznak a revizorok.

Óriási adócsalásokra bukkantak a revizorok az első fél év során – büszkélkedett az APEH elnöke, Szikora János a hivatal mai félévértékelő sajtótájékoztatóján.

Adócsaló autókereskedők

A prímet a januártól felállt új egység, a Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) viszi: egyetlen központosított ellenőrzéssel csaknem hatmilliárd forint adóhiányt tártak fel az adóhatóság munkatársai egy elektronikai kellékekkel kereskedő cégnél. Hogy mennyire kiemelkedően nagy fogás ez, az jelzi, hogy az összes többi befejeződött, közel 130 központosított ellenőrzés összesen 3,4 milliárd forintos elcsalt adóra derített fényt.

Egy másik esetben 264 gépkocsit Németországból importáló társaságot csíptek fülön a revizorok: a cég „”elfelejtett”” 941 millió forintnyi adót befizetni az államkasszába. Volt olyan vállalkozás is, amelyik csupán 31 autót adott el, de ezt nem vallotta be. A céget azonban nemcsak emiatt büntették meg, hanem azért is, mivel csaknem félmilliárd forint bérjövedelmet eltitkolva feketén foglalkoztatott embereket. A cégre 485 millió forintnyi büntetést szabtak ki.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.