Alacsony a magyar társasági adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkenő ráták. Továbbra is alacsonynak számít Magyarországon a társasági adó kulcsának 16 százalékos mértéke: az unión belül csak Bulgária, Ciprus, Ír- és Lettország alkalmaz ennél is alacsonyabb rátát – derül ki a Deloitte legfrissebb, 207 ország vállalati adókulcsait tartalmazó összegzéséből.

A tanácsadó cég megállapítja, hogy az országok és területek jellemzően szinten tartják vagy csökkentik ezt az adómértéket: 2004 és 2007 között mindössze hatan (Grönland, Kuvait, Luxemburg, Holland Antillák, Fülöp-szigetek, Srí Lanka) emelték a rátát. A legdrasztikusabb mértékben Kuvait, ahol a külföldi cégek a korábbi zéró helyett akár 55 százalékos kulccsal is adózhatnak.

Térségünkből a Deloitte Bulgáriát és Romániát emeli ki, mint ahol az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent a társasági adó kulcsa: Bulgáriában 19,5-ről 10, míg Romániában 25-ről a magyarországival megegyező 16 százalékra. Kövesdy Attila, a tanácsadó adópartnere azonban azt hangsúlyozza, hogy az alacsony vállalatiadó-kulcs önmagában nem feltétlenül hat ösztönzőleg a befektetésekre. Nagyon sok függ ugyanis az adóalap kiszámításának módjától, s ez az összehasonlításokat is számottevően megnehezíti.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.