Alacsony a magyar társasági adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkenő ráták. Továbbra is alacsonynak számít Magyarországon a társasági adó kulcsának 16 százalékos mértéke: az unión belül csak Bulgária, Ciprus, Ír- és Lettország alkalmaz ennél is alacsonyabb rátát – derül ki a Deloitte legfrissebb, 207 ország vállalati adókulcsait tartalmazó összegzéséből.

A tanácsadó cég megállapítja, hogy az országok és területek jellemzően szinten tartják vagy csökkentik ezt az adómértéket: 2004 és 2007 között mindössze hatan (Grönland, Kuvait, Luxemburg, Holland Antillák, Fülöp-szigetek, Srí Lanka) emelték a rátát. A legdrasztikusabb mértékben Kuvait, ahol a külföldi cégek a korábbi zéró helyett akár 55 százalékos kulccsal is adózhatnak.

Térségünkből a Deloitte Bulgáriát és Romániát emeli ki, mint ahol az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent a társasági adó kulcsa: Bulgáriában 19,5-ről 10, míg Romániában 25-ről a magyarországival megegyező 16 százalékra. Kövesdy Attila, a tanácsadó adópartnere azonban azt hangsúlyozza, hogy az alacsony vállalatiadó-kulcs önmagában nem feltétlenül hat ösztönzőleg a befektetésekre. Nagyon sok függ ugyanis az adóalap kiszámításának módjától, s ez az összehasonlításokat is számottevően megnehezíti.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.