A spanyol energiacégek és bankok 1,4 milliárd eurót fizettek be eddig a különadóból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A spanyol energiacégek és bankok több mint 1,4 milliárd eurót fizettek be az idén esedékes különadóból – közölte María Jesús Montero pénzügyminiszter kedden Madridban, a spanyol kormány ülését követő sajtótájékoztatón.

Ismertette: az energiaágazat érintett szereplőitől 817,4 millió euró, a bankszektorból 637,1 millió euró érkezett az államkincstárba, megfelelően a kormány előzetes várakozásainak.
A cégeknek február 20-ig kellett teljesíteniük az első részletre vonatkozó fizetési kötelezettségüket.

A spanyol kormány ebben az évben mintegy hárommilliárd euró bevételt remél a szolidaritási adónak is nevezett különadóból, amelyet az ukrajnai háború gazdasági hatásainak enyhítését célzó intézkedések fedezeteként tervezett be az idei költségvetésbe.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek „hasznot húznak” a jelenlegi gazdasági helyzetből, „nagyobb erőfeszítést kell tenniük” – hangsúlyozta a María Jesús Montero.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt év első kilenc hónapjában a legnagyobb energiaipari vállalatok 43 százalékkal, 12 milliárd euróval növelték bevételeiket az előző évhez képest, míg a legjelentősebb bankok éves nyeresége meghaladta a 28 százalékot és a 20 milliárd eurót.

A tárcavezető szerint a kétéves időszakra tervezett adó mértéke arányos a cégek által megszerzett nyereséggel, és emlékeztetett az előző gazdasági krízis idején a bankoknak nyújtott állami segítségre.

A különadó megfizetése ellen korábban többször is tiltakoztak az érintett ágazatok szereplői, diszkriminatívnak, igazságtalannak, jogtalannak nevezve azt. A spanyol bankszövetség (AEB), a spanyol takarékpénztárak szövetsége (CECA) és a több áramszolgáltatót képviselő villamosenergia-ipari vállalkozások szövetsége (AELEC) pedig bírósághoz fordult.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 14.

A különadó díjemelést hozhat a távközlési szektorban

Az alacsony árbevételi küszöbhatár miatt az adó nagy terhet ró a kisebb cégekre is és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén, így könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatók – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek – véli a Niveus Consulting Group.