Értékcsökkenési leírás elszámolása a kata hatálya alól áttért adózónál


A 2020. előtt, katásként megszerzett termelőeszközök utáni értékcsökkési leírás folytatható-e a társaságiadó-alanyiság időszakában? Az Adó szaklap válasza.

Társaságunk 2022. augusztus 31-éig katás betéti társaságként működött, azt követően pedig visszakerültünk a társasági adó hatálya alá. A kata-alanyiságunk 2020. január 1-jétől kezdve állt fenn, az azt megelőző időszakban szintén társaságiadó-alanyként működtünk. A 2022. szeptember 1-jei visszatéréssel összefüggésben merült fel az a kérdésünk, hogy a 2020. előtt megszerzett termelőeszközök utáni értékcsökkési leírás folytatható-e a társaságiadó-alanyiság időszakában. Kata-alanyként vásároltunk továbbá egy nagy értékű ingatlant, amelyben jelenleg a gyártás zajlik. Ezen ingatlan után érvényesíthető-e értékcsökkenési leírás a társaságiadó-alap meghatározásakor?

A kérdésre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 28. § (4) és (13) bekezdésében foglaltak adják meg a választ. Az említett rendelkezések értelmében a rendezőelv az, hogy a társaságiadó-alany mikor szerezte meg az érintett tárgyi eszközt, immateriális jószágot: a kata-alanyiság fennállása alatt vagy azt megelőzően.

A Katv. 28. § (4) bekezdése rögzíti ugyanis, hogy a kata-alanyiság időszaka alatt megszerzett, előállított immateriális jószág, tárgyi eszköz alapján az adózó az adóalanyiság megszűnése után a társasági adó alapjánál értékcsökkenési leírást nem érvényesíthet. Ez azt jelenti, hogy a kata-alanyiság időszakában vásárolt gyártóépület után az adózó a társaságiadó-alap terhére nem számolhat el a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) szerinti értékcsökkenési leírást, vagyis az érintett eszköz után a Tao tv. 7. § (1) bekezdés d) pontja szerinti csökkentő tétel nem vehető figyelembe. Mindez nem érinti azonban a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti értékcsökkenés elszámolását, amelyre tekintettel az adózónak alkalmaznia kell a Tao tv. 8. § (1) bekezdés b) pontja szerinti adóalap-növelő tételt. Összességében tehát a kata-alanyként vásárolt ingatlan után az adózónak növelő tételként kell figyelembe vennie a számviteli törvény szerinti értékcsökkenést, csökkentő tétel viszont nem merül fel.

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

Más a helyzet a kata-alanyiság időszaka előtt megszerzett tárgyi eszközök, immateriális jószágok

vonatkozásában. A Katv. 28. § (13) bekezdésében foglaltak alapján az adózó a kata-alanyisága előtt megszerzett, előállított immateriális jószág, tárgyi eszköz alapján a társasági adó alapjánál döntése szerint folytathatja az értékcsökkenési leírást, azzal, hogy ezen eszközök Tao tv. 4. § 31/a. pontja szerinti számított nyilvántartási értékét úgy határozza meg, mintha a kata-alanyiság alatt a társasági adó alanya lett volna. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adózónak – az erre irányuló döntése alapján – a társasági adó hatálya alá történő visszatéréskor úgy kell tennie, mintha a katás áttérés meg sem valósult volna, vagyis folyamatosan fennállt volna a tao-alanyisága.

A kata-alanyiság időszakát megelőzően megszerzett eszközök tekintetében tehát a számviteli értékcsökkenés mellett – az adózó erre irányuló döntése alapján – érvényesíthető az adótörvény szerinti értékcsökkenési leírás (növelő tétel mellett lehet csökkentő tétel is). (2022. szeptember 25.)

Hivatkozott jogszabályhelyek:

– Katv. 28. § (4), (13) bekezdés

– Tao tv. 7. § (1) bekezdés d) pont

– Tao tv. 8. § (1) bekezdés b) pont


Kapcsolódó cikkek

2023. március 29.

Fontos határidő közeleg a cégeknek: május 31-ig el kell készíteni a transzferár dokumentációt

Magyarországon nagyságrendileg 15-20 ezer céget érint a transzferár dokumentációs kötelezettség, vagyis a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek nyilvántartására vonatkozó szabályok. A transzferár dokumentációk szakszerű elkészítése, valamint a NAV ellenőrzések réme eddig is nagy kihívások elé állította még a legtapasztaltabb adótanácsadókat is, a tavaly nyári adócsomag azonban számos újdonságot hozott. 2023 januárjától új elemként jelent meg, hogy az érintett adózók már az éves társasági adóbevallás benyújtása előtt kötelesek megállapítani a szokásos piaci árat ugyanis a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó piaci árat befolyásoló információkat a bevallásban kell rögzíteni. Ezzel a transzferár dokumentáció a „fiókba tesszük, ha kell, elővesszük” kategóriából a sürgető adótanácsadási feladatok közé került, miközben a mulasztásokra vonatkozó büntetési tételek többszörösükre emelkedtek – hívja fel a figyelmet a legfontosabb törvényi változásokra Kiss Tamás, a Saldo Zrt. tanácsadó üzletágának igazgatója.

2023. március 28.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével. „Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.