A szivarozóknak kedvez a kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg a cigaretta adóterhelése nő, a szivaroké csökken.


Áprilistól jelentősen emeli a vágott dohány és az olcsóbb cigaretták adóját a kormány, nyártól viszont megfelezné a szivarok terhelését – írja a Világgazdaság. Az új kereskedelmi rendről szóló törvény indoklása szerint egy olyan adóstruktúra a cél, amely “kevésbé teszi függővé” az adóbevételeket a gyártók árpolitikájától – írja a lap.

A cikk szerint ma a szivarok, szivarkák jövedéki adója az eladási ár 28,5 százaléka, ez jövő júliustól 14 százalékra csökkenhet, igaz, bevezetnek egy darabonként négy forintos minimumot. A szivarkák is nagy árelőnyhöz jutnak, hiszen feleakkora lesz rajtuk az adó, mint a cigarettákon – derül ki a lapból.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.