A szufficites tb-kassza ára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Becslések szerint 50 milliárd lehet a kórházak adósságállománya, bár a szaktárca ezt felmérő adatainak összegzése még nem történt meg. S ugyan a minisztérium – a korábbi évektől eltérően – a vizsgálatba nem vonta be az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületét (EGVE) és a Magyar Kórházszövetséget (MKSZ), a felmérés kiértékelését velük és más szakmai szervezetekkel együtt kívánja elvégezni.

Az 50 milliárdra tehető beszállítói tartozások kiegyenlítésében nem segít, hogy a 160 körüli kórház közül a 82 kiemelt vagy drága gyógyítást végző intézmény 6 milliárd forintnyi összeggel növelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott teljesítményét. Az OEP ugyanis tavaly július óta az előre megállapított teljesítményvolumen-korlát (tvk) fölött már nem fizeti ki a gyógyítás költségeit.

A kórházszövetség – bár nem kérdezték meg a véleményét a tvk-növelés szétosztásáról – örül a lehetőségnek. Ám Varga Ferenc elnök a Világgazdaságnak elmondta: kérésük ellenére nem az áprilisi, májusi és júniusi túlteljesítéseikből fakadó veszteségeiket kompenzálja majd az OEP, hanem a júliustól kezdődő három hónapra ad lehetőséget a korábban megállapított tvk-k 6 milliárdos túllépésére. Márpedig többéves tapasztalatuk, hogy a nyári hónapokban az átlagosnál lényegesen kisebb a betegforgalom, aki csak teheti, elhalasztja a tervezhető műtéteket, belgyógyászati vagy egyéb beavatkozásokat. Azért tartotta fontosnak a második negyedév többletgyógyításának kompenzálását a szövetség, mert az OEP három hónapos csúszással fizet a kórházaknak. Így a júliusi gyógyításért csak októberben kapják az apanázst, márpedig a legtöbb kórház szeretné elkerülni a 30 napon túli adósságok felhalmozását.

A szaktárca számára azonban fontos a tb-kassza kordában tartása, s ez – egyelőre úgy tűnik – sikerül is. A Pénzügyminisztérium adatai szerint ugyanis az év első felében 27,7 milliárd forintos szufficittel zárt az egészségbiztosítás alap. Ez a gyógyszerkiadások mérséklése mellett annak is a következménye, hogy – az OEP számítása szerint – a járó- és fekvőbeteg-ellátásban 20-25 százalékkal csökkent a betegforgalom.

Ez önmagában nem értékelhető – állítja Golub Iván, az MKSZ korábbi elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója. Szerinte elemezni kellene a forgalomcsökkenés okát. Bizonyára ennek egy része valóban a korábban indokolatlan orvos-beteg találkozások elmaradásának a következménye.
Azonban nem tartja kizártnak azt sem, hogy a bonyolultabb beutalási rendszer, a vizitdíjfizetés miatt sokan a kisebbnek tűnő bajaikkal nem fordulnak orvoshoz. Ám ez később nemcsak a betegnek, de a finanszírozónak is nagyobb kárt okozhat. Vannak racionális elemei a reformnak, de a megszorításoknak is van határa – tette hozzá.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.