A távközlési adó és a távközlési pótadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A távközlési adó és a távközlési pótadóbevallás alanyairól, bevallásának módjáról, körülményeiről a 2023-as év vonatkozában megjelent a NAV tájékoztató füzete.

A távközlési adó: a távközlési szolgáltatás nyújtását terhelő különadó, amelyet a szolgáltatás nyújtójának kell bevallania és megfizetnie. A távközlési adóból származó bevétel a központi költségvetés bevétele, ezért az adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat a Nemzeti Adó- és
Vámhivatal (NAV) látja el.

A bevallás módjáról, körülményeiről a 2023-as év vonatkozában megjelent a NAV tájékoztató füzet sorozatában „A távközlési adó és a távközlési pótadó” című kiadvány. A 6 oldalas kiadvány pdf formátumban INNEN tölthető le.

Tartalma:

1. A távközlési adó
1.1. A távközlési adó alanya és tárgya
1.2. A távközlési adó alapja és mértéke
1.3. Távközlésiadó-mentességek
1.4. A távközlési adó megállapítása, bevallása, befizetése
1.5. A távközlési adóról szóló törvényben használt fogalmak
2. A távközlési pótadó
2.1. A távközlési pótadó alanya
2.2. A távközlési pótadó alapja és mértéke
2.3. A távközlési pótadó, pótadóelőleg megállapítása, bevallása, befizetése
2.4. Kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó speciális szabályok

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.