A vendéglőknek kell üzembertartási díjat fizetniük


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üzemben tartási díjat kell fizetni április 1-jétől a vendéglőben üzemeltetett televíziókészülékek után. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal tájékoztatót tett közzé a vendéglátóipari (szállodaipari) és kereskedelmi egységekben, illetve nyilvános területen üzemeltetett televíziókészülékek üzemben tartási díjával kapcsolatos tudnivalókról.

A felsorolt egységeknek – hacsak nem televíziókészülék forgalomba hozatalával, bemutatásával foglalkoznak – üzemben tartási díjat kell fizetniük. A díj összege a költségvetési törvény szerint készülékenként havi 967 forint. A médiatörvény szerint a felsorolt helyeken az üzemben tartási díj háromszorosát kell megfizetni, készülékenként 2.901 forintot. Az állam azonban az áprilistól decemberig terjedő időszakra átvállalja a díj 40 százalékát, így az érintett körnek készülékenként 1.741 forintot kell fizetnie az adott hónapokra – derül ki a tájékoztatóból.

A díjfizetési kötelezettség a televíziókészülék üzemeltetésének megkezdését követő hónap első napján kezdődik (legkorábban 2007. április 1-jén) és azon hónap utolsó napjáig áll fenn, amelyben az üzemeltetés megszűnik. A díjat az adóhatósághoz kell befizetni.

A díj fizetésére kötelezetteknek a televíziókészülék üzemeltetését, a televíziókészülékek számát és a fizetendő díj mértékét a fizetési kötelezettség keletkezésétől számított nyolc napon belül be kell jelenteniük az állami adóhatóságnak, amint a díjfizetési kötelezettséget érintő változásokat is.

Az adóhatóság a bejelentésre és a változások bejelentésére adatlapokat rendszeresített, amelyeket az APEH internetes honlapjáról lehet letölteni, és papír alapon kell benyújtani.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.