A vendéglőknek kell üzembertartási díjat fizetniük


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üzemben tartási díjat kell fizetni április 1-jétől a vendéglőben üzemeltetett televíziókészülékek után. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal tájékoztatót tett közzé a vendéglátóipari (szállodaipari) és kereskedelmi egységekben, illetve nyilvános területen üzemeltetett televíziókészülékek üzemben tartási díjával kapcsolatos tudnivalókról.

A felsorolt egységeknek – hacsak nem televíziókészülék forgalomba hozatalával, bemutatásával foglalkoznak – üzemben tartási díjat kell fizetniük. A díj összege a költségvetési törvény szerint készülékenként havi 967 forint. A médiatörvény szerint a felsorolt helyeken az üzemben tartási díj háromszorosát kell megfizetni, készülékenként 2.901 forintot. Az állam azonban az áprilistól decemberig terjedő időszakra átvállalja a díj 40 százalékát, így az érintett körnek készülékenként 1.741 forintot kell fizetnie az adott hónapokra – derül ki a tájékoztatóból.

A díjfizetési kötelezettség a televíziókészülék üzemeltetésének megkezdését követő hónap első napján kezdődik (legkorábban 2007. április 1-jén) és azon hónap utolsó napjáig áll fenn, amelyben az üzemeltetés megszűnik. A díjat az adóhatósághoz kell befizetni.

A díj fizetésére kötelezetteknek a televíziókészülék üzemeltetését, a televíziókészülékek számát és a fizetendő díj mértékét a fizetési kötelezettség keletkezésétől számított nyolc napon belül be kell jelenteniük az állami adóhatóságnak, amint a díjfizetési kötelezettséget érintő változásokat is.

Az adóhatóság a bejelentésre és a változások bejelentésére adatlapokat rendszeresített, amelyeket az APEH internetes honlapjáról lehet letölteni, és papír alapon kell benyújtani.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.