Kétszeresére nőtt az adós válallatok száma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meredeken, több mint a kétszeresére emelkedett tavaly a nem teljesítő adóssá válók aránya a spekulatív kockázati kategóriába sorolt európai vállalatok között, de ez az arány még mindig jelentősen elmarad az elmúlt évek átlagától, áll a Moody´s Investors Service csütörtökön, Londonban kiadott éves jelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő adatai szerint a 2006-ban nem fizetővé vált, magas hozamú besorolással ellátott európai cégadósok aránya – a Moody´s által adósosztályzattal ellátott adósság-kibocsátók számához mérve – 1,9 százalék volt a 2005-ben mért 0,8 százalék után. A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy a hátralékba került európai vállalati adósok éves aránya az elmúlt öt év átlagában 4,5 százalék volt.

A csütörtökön, Londonban kiadott éves európai adósjelentés szerint a Moody´s spekulatív listáján szereplő cégek közül tavaly öt vált nem fizetővé; három vállalat kötvényadósságával, egy bankadóssággal, egy pedig mind kötvény-, mind bankadósságával hátralékba került. Egy évvel korábban két európai cégadós került fel a nem fizetők listájára.

A nem teljesítővé vált adósságösszeg emelkedése még meredekebb volt: tavaly összesen 1,3 milliárd euró adósság után váltak nem fizetővé európai cégek; ez majdnem a négyszerese az előző évi összegnek, áll a Moody´s csütörtöki londoni elemzésében.

A cég mindazonáltal megjegyzi, hogy a tavalyi összeg is jóval elmarad az elmúlt öt év éves átlagától, ami 14,7 milliárd euró; 2002-ben például majdnem 52 milliárd euró vállalati adósság vált nem teljesítővé a Moody´s európai cégadósi listáján.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.