Adócsalás: több száz milliárd eurós kárt szenved el az EU évente


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adócsalások évente 200-250 milliárd euró kárt okoznak az Európai Unió tagországainak – jelentette ki a dpa hírügynökségnek adott interjúban Kovács László adóügyi biztos.

Az összeg jó része az áfa-csalásokból adódik, de jelentős adóbevételtől esnek el az EU-tagállamok az alkohol- és cigaretta-csempészet miatt is.

Kovács László utalt arra, hogy az unió pénzügyminisztereinek április 20-án és 21-én Berlinben tartandó informális tanácskozásán fogja előterjeszti elő azt a munkaokmányt, amely az áfa-csalások megakadályozására vonatkozó javaslatokat tartalmazza.

Ezek közül az egyik lehetőség az ellenőrzés szigorítása, az együttműködés javítása a tagállamok adóhivatalai között, illetve az EU-n kívüli országokkal, és az információcsere gyorsítása.

A másik variáció – amit Ausztria és Németország javasol – az, hogy az áfa nem a belső határ átlépése után kerülne rá az áru árára, hanem az értékesítési lánc végén, mielőtt a végső fogyasztóhoz kerül. Ez az úgynevezett fordított adózás.

Forrás: HírszerzőKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.