Adócsalás: több száz milliárd eurós kárt szenved el az EU évente


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adócsalások évente 200-250 milliárd euró kárt okoznak az Európai Unió tagországainak – jelentette ki a dpa hírügynökségnek adott interjúban Kovács László adóügyi biztos.

Az összeg jó része az áfa-csalásokból adódik, de jelentős adóbevételtől esnek el az EU-tagállamok az alkohol- és cigaretta-csempészet miatt is.

Kovács László utalt arra, hogy az unió pénzügyminisztereinek április 20-án és 21-én Berlinben tartandó informális tanácskozásán fogja előterjeszti elő azt a munkaokmányt, amely az áfa-csalások megakadályozására vonatkozó javaslatokat tartalmazza.

Ezek közül az egyik lehetőség az ellenőrzés szigorítása, az együttműködés javítása a tagállamok adóhivatalai között, illetve az EU-n kívüli országokkal, és az információcsere gyorsítása.

A másik variáció – amit Ausztria és Németország javasol – az, hogy az áfa nem a belső határ átlépése után kerülne rá az áru árára, hanem az értékesítési lánc végén, mielőtt a végső fogyasztóhoz kerül. Ez az úgynevezett fordított adózás.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.