Adócsalás: több száz milliárd eurós kárt szenved el az EU évente


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adócsalások évente 200-250 milliárd euró kárt okoznak az Európai Unió tagországainak – jelentette ki a dpa hírügynökségnek adott interjúban Kovács László adóügyi biztos.

Az összeg jó része az áfa-csalásokból adódik, de jelentős adóbevételtől esnek el az EU-tagállamok az alkohol- és cigaretta-csempészet miatt is.

Kovács László utalt arra, hogy az unió pénzügyminisztereinek április 20-án és 21-én Berlinben tartandó informális tanácskozásán fogja előterjeszti elő azt a munkaokmányt, amely az áfa-csalások megakadályozására vonatkozó javaslatokat tartalmazza.

Ezek közül az egyik lehetőség az ellenőrzés szigorítása, az együttműködés javítása a tagállamok adóhivatalai között, illetve az EU-n kívüli országokkal, és az információcsere gyorsítása.

A másik variáció – amit Ausztria és Németország javasol – az, hogy az áfa nem a belső határ átlépése után kerülne rá az áru árára, hanem az értékesítési lánc végén, mielőtt a végső fogyasztóhoz kerül. Ez az úgynevezett fordított adózás.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.