Adócsökkentésre számíthatnak a vállalkozások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre 400 milliárd forinttal több pénz marad a vállalkozásoknál az adó- és járulékterhek csökkentésének köszönhetően – közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM).

A minisztérium tájékoztatása szerint Varju László államtitkár vállalkozóknak beszámolt arról, hogy a 2009-2010-es periódusban 1400 milliárd forint finanszírozási forrás áll a hazai vállalkozások rendelkezésére, amelyből már jelenleg is hozzáférhető több mint 560 milliárd. Emellett a kormány 2.100 milliárd forintos beruházás-élénkítő csomagot indított el az építőipar, informatika, valamint a gépbeszerzés területén.

Az NFGM tájékoztatása szerint az Európai Bizottság engedélyére vár az uniós források átcsoportosítása. Ennek köszönhetően a korábbi 17 százalékról mintegy 33 százalékra nő a vállalkozásoknak szóló támogatások aránya – áll a tárca közleményében.

A dokumentum szerint az építőiparban is előrelépésekről lehet beszámolni az utóbbi időszakban, hétfőn várhatóan elfogadják a lánctartozások megakadályozásáról szóló törvényjavaslatot.
A kormány egyik legfontosabb rövid távú feladata a lehető legtöbb munkahely megmentése. Az NFGM közleménye szerint a piac átmeneti visszaesésére, a túlélésre az a leghatékonyabb konstrukció, ha kialakítják Magyarországon a munkaidő-csökkentés kereteit. Ezzel kettős hatást lehet elérni: a piaci kereslethez hozzá lehet igazítani a cég működését elbocsátások nélkül, a kieső napon pedig munkában tarthatóak az emberek azzal, hogy képzésen vesznek részt.

Ilyen munkahelymegtartó intézkedés az a 4+1 program, amelynek 30 milliárd forint keretösszeggel történő elindításáról még februárban döntött a kormány. A program kkv-knak szóló, 20 milliárd forintos keretösszegű részét 2009. május 15-én írták alá, a nagyvállalkozásokat támogató további 10 milliárd forintos keret pedig a közeljövőben fog megnyílni – közölte az NFGM.

Forrás: Figyelő Net


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.