Adócsökkentésre számíthatnak a vállalkozások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre 400 milliárd forinttal több pénz marad a vállalkozásoknál az adó- és járulékterhek csökkentésének köszönhetően – közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM).

A minisztérium tájékoztatása szerint Varju László államtitkár vállalkozóknak beszámolt arról, hogy a 2009-2010-es periódusban 1400 milliárd forint finanszírozási forrás áll a hazai vállalkozások rendelkezésére, amelyből már jelenleg is hozzáférhető több mint 560 milliárd. Emellett a kormány 2.100 milliárd forintos beruházás-élénkítő csomagot indított el az építőipar, informatika, valamint a gépbeszerzés területén.

Az NFGM tájékoztatása szerint az Európai Bizottság engedélyére vár az uniós források átcsoportosítása. Ennek köszönhetően a korábbi 17 százalékról mintegy 33 százalékra nő a vállalkozásoknak szóló támogatások aránya – áll a tárca közleményében.

A dokumentum szerint az építőiparban is előrelépésekről lehet beszámolni az utóbbi időszakban, hétfőn várhatóan elfogadják a lánctartozások megakadályozásáról szóló törvényjavaslatot.
A kormány egyik legfontosabb rövid távú feladata a lehető legtöbb munkahely megmentése. Az NFGM közleménye szerint a piac átmeneti visszaesésére, a túlélésre az a leghatékonyabb konstrukció, ha kialakítják Magyarországon a munkaidő-csökkentés kereteit. Ezzel kettős hatást lehet elérni: a piaci kereslethez hozzá lehet igazítani a cég működését elbocsátások nélkül, a kieső napon pedig munkában tarthatóak az emberek azzal, hogy képzésen vesznek részt.

Ilyen munkahelymegtartó intézkedés az a 4+1 program, amelynek 30 milliárd forint keretösszeggel történő elindításáról még februárban döntött a kormány. A program kkv-knak szóló, 20 milliárd forintos keretösszegű részét 2009. május 15-én írták alá, a nagyvállalkozásokat támogató további 10 milliárd forintos keret pedig a közeljövőben fog megnyílni – közölte az NFGM.

Forrás: Figyelő Net


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.