Adócsomag 2015: vannak még meglepetések


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a már elfogadott jövő évi adócsomag főbb vonásaiban már ismert, még mindig lehet találni olyan apróságokat, amelyek kellemesen, vagy kellemetlenül meglephetik majd az érintetteket – derült ki a Mazars keddi sajtóbeszélgetésén. Kevesebb cég lesz érintett reklámadóval, jövedéki adóval terhelt lesz a CNG, változik a jövedelem-nyereség minimum számítása, s kedvezményezi a pálinkát a magyar adórendszer. A Mazars értékelése szerint bár jövőre néhány területen megjelennek új adókedvezmények, összességében növekednek az adó-, és adminisztrációs terhek.


A kellemes meglepetések közé tartozik, hogy jövőre kevesebb céget érint a reklámadó – vált világossá a Mazars rendezvényén.  30 millió forintos éves reklámköltés alatt ugyanis nincs a megrendelőnek semmiféle kötelezettsége a reklámadóval kapcsolatban, nyugodtan levonhatja költségként. 30 millió egy forinttól azonban már a teljes összeg a társasági adó alapját növeli, ha nem állnak rendelkezésre a megfelelő dokumentumok.  

A megfelelő dokumentumok köre jövőre szélesebb lesz: elegendő lesz azt bizonyítani, hogy az igazolást bekérték a számla kézhezvételét követő 10 napon belül és erről értesítették az adóhatóságot is. Ez mindenképp jó hír a Facebook-on, illetve a Google hirdetési rendszerében hirdetőknek. Sajnos ezek a könnyítések csak jövőre könnyítik meg az adózó életét.

Meglepetésekkel szolgál az adócsomag a fuvarozóknak is: arról már valószínűleg a legtöbbjük tud, januártól a kamionok berakodása sem kezdődhet meg uniós importnál, amíg azt a NAV nem engedélyezi, bevezetik jövőre az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (EKAER). Ám azt talán nem tudják még, hogy csökken a kereskedelmi gázolaj felhasználása után visszaigényelhető jövedéki adó egységenként 17, 5 forintról 11 forintra.

Társadalombiztosítás, járulékfizetés és családtámogatási szabályok

Előadók:

Farkasné Gondos Krisztina osztályvezető, OEP
Matlné Kisari Erika vezető tanácsos, NAV
Orbán Zsófia főosztályvezető-helyettes, Magyar Államkincstár

Időpont: 2014. december 16.

Részletes tematika és jelentkezés >>

A CNG-t használó autósoknak rossz hír, hogy megszűnik az eddigi jövedéki adómentessége, jövőre 28 forint az adó normál köbméterenként. Ezt a fuvarozók visszaigényelhetik.

A vállalkozások széles körét érinti a minimumadó változása: a számításánál nem lesz levonható az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások. Szintén sok vállalkozást érinthet, hogy a kötelező belföldi összesítő jelentés elkészítése 1 millió forint feletti számlákra is kiterjed majd (eddig 2 millió forintos volt az értékhatár). A vállalkozás dönthet úgy is, hogy maga önkéntesen lejjebb viszi az értékhatárt, de akkor azt 1 forintra kell levinne: ilyenkor tehát az összesítő jelentésnek minden számlát tartalmaznia kell.

Az a házi pálinkafőzőknek lehet kellemes meglepetés, hogy a jövőre bevezetendő adóteher valóban csak szimbolikusnak mondható: ezer forint per év, az adót az önkormányzatnak kell befizetni. A pálinka más szempontból is az adótörvények kedvezményezettje:  a népegészségügyi termékadót (alias chipsadó)jövőre kiterjesztik az alkoholos italokra is, de ez alól kivételek lesznek a gyümölcspárlatok.

Az viszont kellemetlen meglepetésként érheti az adózót, hogy nőnek egyes bírságok is, így például a vámbírság az eddigi 50%-ról 100%-ra emelkedik.

A teljes adótörvény végleges, elfogadott formájában egyébként olvasható már a Magyar Közlönyben.

A rendezvényen bemutatták a Mazars és a GfK közös kutatásának eredményeit is: a Magyarországon multinacionális nagyvállalatok mintegy kétharmada vesz igénybe külső tanácsadó cégeket, jobbára adótanácsadással és bérszámfejtéssel foglalkozókat. 

A cégek mintegy felénél a hazai leánycég menedzsment dönt a külsős partner kiválasztásáról,  a könyvvizsgáló viszont általában anyavállalat választja ki – derült ki a kutatásból.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.