Adóegyezményt kötöttünk Luxemburggal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyezmény a  kettős adóztatás elkerülésén túl az adóelkerülés elleni harcot szolgálja.


A kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezményt Magyarország és Luxemburg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást – a 2011 óta tartó tárgyalássorozat lezárását követően – március 10-én az Európai Unió tagállamai pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán írta alá Varga Mihály és a luxemburgi társtárca vezetője, Pierre Gramegna. Közleményében a szaktárca felidézi, hogy Magyarország és Luxemburg újratárgyalta a kettős adóztatás elkerüléséről, a rendszerváltás idején 1990-ben kötött egyezményt.

Az új megállapodás a legfrissebb nemzetközi normákhoz és a legújabb adópolitikai kihívásokhoz igazodik – emeli ki közleményében az NGM.

Költségvetési Expo
2015. március 26–27., Thermal Hotel Visegrád

A 2016-tól alkalmazható magyar-luxemburgi egyezmény kettős célt szolgál: egyrészt kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, másrészt az adóelkerülés elleni fellépés garanciáit is lefekteti.

A jövedelmüket eltitkoló adóelkerülőkkel szembeni eredményes NAV-fellépést több, az új egyezményben lefektetett szabály is biztosítja. Lehetőséget teremt például az adóhatóságok között a teljes körű, a banki adatokra is kiterjedő információcserére. A NAV adott esetben költségvetési bevétellé is alakíthatja a megszerzett információt abban az esetben, ha egy vagyonosodási vizsgálat alkalmával kiderül: a Magyarországon adózni köteles magánszemély luxemburgi bankszámláján rejtegeti bevételeit – ismerteti az NGM.

Az elmúlt években Magyarország több országgal – az Egyesült Államokkal, Németországgal, Nagy-Britanniával és Dániával – új alapokra helyezte az adópolitikai kapcsolatokat – emlékeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.