Így ne vegyen föl földalapú támogatást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több milliós területalapú támogatáshoz segítette rokonait az MVH egykori dolgozója – olvasható a NAV honlapján.


A NAV közleménye szerint a szabolcsi férfi élettársa és annak rokonai 64 hektár földterület után vettek fel pénzt, úgy hogy a földeknek sem tulajdonosai, sem használói nem voltak.

Az MVH kirendeltségén dolgozó alkalmazott nyilvánvalóan hozzáfért azon területek adataihoz, helyrajzi számaihoz, amelyekre a tényleges tulajdonosoktól nem érkezett támogatási igénylés.

Ezeket az információkat kihasználva, a rokonok sorban benyújtották területalapú támogatási igényeiket, és mintegy 3 és fél millió forintot vettek fel jogosulatlanul.

A nyomozás eddigi adatai szerint a pénzt főként lakáshitel törlesztésére, részvények vásárlására fordították.

A pénzügyi nyomozók három gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt, emellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dolgozója ellen hivatali visszaélés miatt is feljelentést tettek a rendőrségen.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.