Adóegyeztetések futószalagon a rendszerről és az ingatlanadóról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Költségvetési bevételi szempontból nincs szükség az ingatlanadóra – ez volt az egyik konklúziója annak a tegnapi megbeszélésnek, amelyet a miniszterelnök folytatott a MSZP-frakció szakpolitikusaival.

Lapunk úgy értesült, Gyurcsány Ferenc és a szocialista képviselők találkozójának célja az volt, hogy az ingatlanadó ügyében kialakuljon a szocialista álláspont. Információink szerint további megbeszéléseket folytatnak majd e témában a következő hetekben is. Ez kizárja, hogy még a tavaszi ülésszak alatt a parlament elé kerüljön a jogszabálytervezet. Tegnap különféle variációkról beszéltek a résztvevők. Többek között arról is szó esett, hogy mi történik akkor, ha mégsem vezetik be az ingatlanadót, noha annak 2008-as indulását belevették a konvergenciaprogramba.

Felmerült: ha a bevezetés mellett döntenek, mikor és kit illessen az ebből származó bevétel. Az ingatlanadót egy rendszer részeként kell kezelni, amelynek az igazságos közteherviselést kell szolgálnia – mondták egyes szocialista politikusok lapunknak.

Hétfőn egy másik adóegyeztetést is tartottak: a pénzügyminiszterrel találkoztak a koalíciós pártok szakpolitikusai. Itt a távlati adótervekről beszéltek, s abban egyeztek meg, hogy adópolitikai koncepciót kell készíteni. Ez az egyes lépések ütemezését is tartalmazná. Így például elképzelhető, hogy jövőre csak az egyszerűsítésekről alkotnának jogszabályt. A költségvetési „mozgástér”, az ütemezés majd a következő találkozókon kerül szóba – mondták lapunknak koalíciós politikusok. Ismert, hogy az SZDSZ saját javaslatát már elkészítette; ebben egy rendszer részeként kezelik az ingatlanadót is, amellyel kapcsolatban úgy vélekednek: bevezetésével csökkenteni kell az átírás mértékét.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.