Félidőben: Már 18 ezren visszakérték a regadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valamivel több mint tizennyolcezer regisztrációs adó (regadó) visszatérítési kérelem érkezett be a vámhatósághoz a múlt hét végéig – tájékoztatta kedden az MTI-t a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A beérkezett és jogerősen elbírált kérelmeknél 8.923 esetben ítélték meg úgy a hatóságok, hogy vissza kell téríteni a befizetett összeget. Ez a kamatokkal együtt mintegy 2,2 milliárd forintot tesz ki. A kérelmek folyamatosan érkeznek a vámhatósághoz, a feldolgozásukban semmiféle fennakadás nincs – mondták az MTI-nek a VPOP sajtóosztályán.

A részleges adóvisszatérítést az tette szükségessé, hogy az Európai Bíróság megállapította: részlegesen a közösségi jogba ütközött a magyar regisztrációs adó 2004. május 1. és 2005. december 31. előtti szabályozása, mert a megfelelő avultatás hiányában a közösségen belülről behozott használt járműveket túlzott mértékű (az új járművekével megegyező) adó sújtotta. Az Országgyűlés tavaly decemberben törvényt fogadott el a regisztrációs adó részleges visszatérítésének módjáról, megteremtve a közigazgatási eljárás lehetőségét. Az utóbbi előnye, hogy egyszerűbb és gyorsabb, mint a bírósági eljárás, ráadásul illeték- és költségmentes.

Az adó részleges visszaigénylésére azok a személyek és társaságok jogosultak, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között használt gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, a regisztrációs adót megfizették és az adót nem, illetve csak részlegesen hárították át, vagyis a gépjármű még mindig a regisztrációs adót megfizető tulajdonában van. Sipos Jenő a VPOP szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a kérelmet a 2007. február 15-től számított 180 napon belül postai úton, vagy személyesen annál a fővámhivatalnál lehet benyújtani, amely az adót kiszabta.

A szóvivő korábban elmondta, hogy mintegy 72 ezer visszaigénylést várnak, ebből a Dél-Pest térségi Fővámhivatalnál 7 ezer, a csepeli Magánforgalmi Fővámhivatalnál 22 ezer, míg a megye központokban található vámhivataloknál több mint 40 ezer igénylés beérkezésére számítanak. A megfizetett, és a 2007. február 5-től érvényes avultatási tábla alapján számított regisztrációs adó különbözete téríthető vissza. A regisztrációs adó részleges visszatérítésére azok jogosultak, akik a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizették és az adót másra nem hárították át, valamint akikre a kereskedők az adót áthárították. A visszatérítendő összeget 8-10 milliárd forintra becsülték a VPOP-nál.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.