Félidőben: Már 18 ezren visszakérték a regadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valamivel több mint tizennyolcezer regisztrációs adó (regadó) visszatérítési kérelem érkezett be a vámhatósághoz a múlt hét végéig – tájékoztatta kedden az MTI-t a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A beérkezett és jogerősen elbírált kérelmeknél 8.923 esetben ítélték meg úgy a hatóságok, hogy vissza kell téríteni a befizetett összeget. Ez a kamatokkal együtt mintegy 2,2 milliárd forintot tesz ki. A kérelmek folyamatosan érkeznek a vámhatósághoz, a feldolgozásukban semmiféle fennakadás nincs – mondták az MTI-nek a VPOP sajtóosztályán.

A részleges adóvisszatérítést az tette szükségessé, hogy az Európai Bíróság megállapította: részlegesen a közösségi jogba ütközött a magyar regisztrációs adó 2004. május 1. és 2005. december 31. előtti szabályozása, mert a megfelelő avultatás hiányában a közösségen belülről behozott használt járműveket túlzott mértékű (az új járművekével megegyező) adó sújtotta. Az Országgyűlés tavaly decemberben törvényt fogadott el a regisztrációs adó részleges visszatérítésének módjáról, megteremtve a közigazgatási eljárás lehetőségét. Az utóbbi előnye, hogy egyszerűbb és gyorsabb, mint a bírósági eljárás, ráadásul illeték- és költségmentes.

Az adó részleges visszaigénylésére azok a személyek és társaságok jogosultak, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között használt gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, a regisztrációs adót megfizették és az adót nem, illetve csak részlegesen hárították át, vagyis a gépjármű még mindig a regisztrációs adót megfizető tulajdonában van. Sipos Jenő a VPOP szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a kérelmet a 2007. február 15-től számított 180 napon belül postai úton, vagy személyesen annál a fővámhivatalnál lehet benyújtani, amely az adót kiszabta.

A szóvivő korábban elmondta, hogy mintegy 72 ezer visszaigénylést várnak, ebből a Dél-Pest térségi Fővámhivatalnál 7 ezer, a csepeli Magánforgalmi Fővámhivatalnál 22 ezer, míg a megye központokban található vámhivataloknál több mint 40 ezer igénylés beérkezésére számítanak. A megfizetett, és a 2007. február 5-től érvényes avultatási tábla alapján számított regisztrációs adó különbözete téríthető vissza. A regisztrációs adó részleges visszatérítésére azok jogosultak, akik a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizették és az adót másra nem hárították át, valamint akikre a kereskedők az adót áthárították. A visszatérítendő összeget 8-10 milliárd forintra becsülték a VPOP-nál.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?