Adóellenőrök Ferrarival


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három országra kiterjedő adócsalás-sorozatot leplezett le az osztrák és német adóhatóság közreműködésével az APEH. Az osztrák adóhatóság 2006 júniusában öt magyar vállalkozásról kért hivatalos információkat az APEH-től. Valamennyiről kiderült, hogy fantomcég.

Volt, amelyiket halottak adataival alapították, mások hajléktalan tulajdonosok nevén szerepeltek a cégnyilvántartásban. Később, a két ország adóhatóságának bécsi találkozóján kiderült: egy magyar tulajdonban lévő, ausztriai székhelyű, de Németországban működő vállalkozás nagy értékű, kevés kilométert futott autókat vásárolt Németországban, majd azokat magyarországi vállalkozásoknak adta tovább. Azok szinte azonnal továbbították a járműveket egy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó ismert vállalkozásnak.

AZ APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága keretei között működő központosított ellenőrzési szakterülete a német és az osztrák társhatóságtól megkapta ugyan azoknak a cégeknek az adószámát, amelyek a döntően Németországban vett autókat papíron megvásárolták az osztrák cégtől, csakhogy azok mind fantomcégek voltak, így rajtuk keresztül nem lehetett tovább követni az autók útját – számol be a Népszabadság Online.

Az APEH végül – kénytelen-kelletlen – ˝favágó módszerhez˝ nyúlt. A gépjármű-nyilvántartásból alvázszámuk alapján egyenként azonosították a Magyarországon nettó áron (azaz az áfa megfizetése nélkül) értékesített autók jelenlegi tulajdonosait, és tőlük kiindulva visszafelé indultak el az értékesítési láncon.

Az adóhatóság gyakorlatában szokatlan vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy az adócsalók Ausztriában működtetett cége tizenöt fantomvállalkozás közbeiktatásával juttatta el a Németországban vett autókat annak a vállalkozásnak, amelyet – az adótitokra hivatkozva az adóhatóság nem kívánta megnevezni a céget – az APEH illetékesei a szövevényes ügy egyik kulcsszereplőjének, s a tranzakciók irányítójának tartanak.

Juhász István, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának igazgatója a Népszabadságnak elmondta: a három országot érintő csalássorozat elkövetői kevéssel több, mint 687 millió forinttal rövidítették volna meg a költségvetést, ha az érintett országok hatóságai nem fognak össze ellenük.

Az összehangolt akció eredményeképpen az APEH egymilliárd 175 millió forint erejéig (azaz a be nem fizetett áfa, a bírság és a késedelmi kamat együttes összegére) kezdeményezte a legálisan működő autókereskedő cég vagyonának lefoglalását és számláinak zárolását. Így már az APEH-é egy szintén Németországból vásárolt Ferrari F430-as, két különböző Lexus terepjáró és további hat nagy értékű autó.

Álmos László szakigazgató lapunknak azt mondta: az áfa-csalások visszaszorítása érdekében az APEH a jövőben is végez majd a mostanihoz hasonló módszerű ellenőrzéseket, azért, hogy kétséget kizáróan tisztázhassa: a gyanús vagy szokatlan ügyleteket lebonyolító vállalkozások átláthatatlan tranzakcióikkal nem bűncselekményeket próbálnak-e leplezni. Ha igen – mint a mostani esetben is történt – a büntetőeljárást az adóhatóság feljelentése és adatai alapján már a vám- és pénzügyőrség folytatja majd le.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]