Adóellenőrök Ferrarival


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három országra kiterjedő adócsalás-sorozatot leplezett le az osztrák és német adóhatóság közreműködésével az APEH. Az osztrák adóhatóság 2006 júniusában öt magyar vállalkozásról kért hivatalos információkat az APEH-től. Valamennyiről kiderült, hogy fantomcég.

Volt, amelyiket halottak adataival alapították, mások hajléktalan tulajdonosok nevén szerepeltek a cégnyilvántartásban. Később, a két ország adóhatóságának bécsi találkozóján kiderült: egy magyar tulajdonban lévő, ausztriai székhelyű, de Németországban működő vállalkozás nagy értékű, kevés kilométert futott autókat vásárolt Németországban, majd azokat magyarországi vállalkozásoknak adta tovább. Azok szinte azonnal továbbították a járműveket egy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó ismert vállalkozásnak.

AZ APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága keretei között működő központosított ellenőrzési szakterülete a német és az osztrák társhatóságtól megkapta ugyan azoknak a cégeknek az adószámát, amelyek a döntően Németországban vett autókat papíron megvásárolták az osztrák cégtől, csakhogy azok mind fantomcégek voltak, így rajtuk keresztül nem lehetett tovább követni az autók útját – számol be a Népszabadság Online.

Az APEH végül – kénytelen-kelletlen – ˝favágó módszerhez˝ nyúlt. A gépjármű-nyilvántartásból alvázszámuk alapján egyenként azonosították a Magyarországon nettó áron (azaz az áfa megfizetése nélkül) értékesített autók jelenlegi tulajdonosait, és tőlük kiindulva visszafelé indultak el az értékesítési láncon.

Az adóhatóság gyakorlatában szokatlan vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy az adócsalók Ausztriában működtetett cége tizenöt fantomvállalkozás közbeiktatásával juttatta el a Németországban vett autókat annak a vállalkozásnak, amelyet – az adótitokra hivatkozva az adóhatóság nem kívánta megnevezni a céget – az APEH illetékesei a szövevényes ügy egyik kulcsszereplőjének, s a tranzakciók irányítójának tartanak.

Juhász István, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának igazgatója a Népszabadságnak elmondta: a három országot érintő csalássorozat elkövetői kevéssel több, mint 687 millió forinttal rövidítették volna meg a költségvetést, ha az érintett országok hatóságai nem fognak össze ellenük.

Az összehangolt akció eredményeképpen az APEH egymilliárd 175 millió forint erejéig (azaz a be nem fizetett áfa, a bírság és a késedelmi kamat együttes összegére) kezdeményezte a legálisan működő autókereskedő cég vagyonának lefoglalását és számláinak zárolását. Így már az APEH-é egy szintén Németországból vásárolt Ferrari F430-as, két különböző Lexus terepjáró és további hat nagy értékű autó.

Álmos László szakigazgató lapunknak azt mondta: az áfa-csalások visszaszorítása érdekében az APEH a jövőben is végez majd a mostanihoz hasonló módszerű ellenőrzéseket, azért, hogy kétséget kizáróan tisztázhassa: a gyanús vagy szokatlan ügyleteket lebonyolító vállalkozások átláthatatlan tranzakcióikkal nem bűncselekményeket próbálnak-e leplezni. Ha igen – mint a mostani esetben is történt – a büntetőeljárást az adóhatóság feljelentése és adatai alapján már a vám- és pénzügyőrség folytatja majd le.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.