Mindenki fizessen adót!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adópadló. Lapértesülésekre reagálva a francia kormányszóvivő és a kormánypárt is elismerte, hogy folynak az előkészületek egy minden teherviselő polgár által fizetendő minimáladó bevezetésére. A cél az, hogy a kedvezmények halmozásával senki se vonhassa ki magát maradéktalanul a közterhek viselése alól.

Franciaországban a jövedelemadó-rendszer mintegy 250 kivételt – és ezekhez megítélt kedvezményt – tartalmaz, a többi adónemet is figyelembe véve a könnyítést élvező kategóriák száma már négyszáz körül van. Az ilyen jogcímeken megadott könnyítések együttvéve mintegy 35-45 milliárd euróra becsült összeggel csökkentik a költségvetés éves bevételét. Ha ezt hozzávennék a franciák által befizetett – jelenleg évente mintegy 65 milliárd eurónyi – személyi jövedelemadóhoz, az állam bevételei ebben a kategóriába meghaladnák a 100 milliárdot.

Christine Lagarde pénzügyminiszternek október 15-ig kell sorra vennie a létező nagyszámú kivételt, hogy elkerülhető legyen az adókedvezmények és -leírások halmozása, illetve a közteherviselés alóli kibúvás.

A minimáladó (˝impot plancher˝, azaz ˝adópadló˝) mellett a kormány azzal érvel, hogy a magasabb jövedelmi kategóriákra jellemző a kedvezmények aránytalanul nagy halmozása, aminek eredményeként sokan tudnak teljesen kibújni a közterhek alól. A kabinet arra is utal, hogy a nyáron elfogadott adóreform részeként 50 százalékban maximálták a kiróható közvetlen adót, s ha van „adóplafon”, akkor lennie kell „adópadlónak” is. Az ellenzéki szocialisták azonban olyan aggályokat fogalmaztak meg, hogy a tervezett korrekciók elsősorban a legszegényebb lakossági rétegek megsarcolásához vezetnek majd.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.