Adóelőny a biotartalomnál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bioüzemanyagok térnyerése érdekében július elsejétől adóelőnyt kapnak azok a benzinfajták, amelyek legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt tartalmaznak – jelentette be tegnap Simon Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) jövedéki igazgatója.

Ezek esetében az adómérték marad a jelenlegi – ezerliterenként 103 500 forintos – szinten, minden más esetben az adómérték 111 800 forintra emelkedik. Az igazgató bízik abban, hogy az üzemanyaggyártók – elemi érdeküktől vezetve – igyekeznek majd, hogy régi készleteik kifuttatását követően már csak az alacsonyabb adómértékű benzint kínálják. Máskülönben árat kellene emelniük.
Július elsejétől jövedéki- és energiaadó-bevallásukat e naptól elektronikus úton is beadhatják a vállalkozók, s visszaigénylésre is így van lehetőségük. Egyelőre választhatnak a korszerű és a hagyományos módszer között, ám január elsejétől már kötelező ez a megoldás mindazoknak, akik az adóhivatallal is elektronikus úton tartják a kapcsolatot, az őstermelők kivételével.

Az adózóknak az okmányirodákon kell regisztráltatniuk magukat, a nyomtatványok, információk letölthetők a vám- és pénzügyőrség honlapjáról. Aki változtat a bevallás módján, annak legalább egy évig maradnia kell a rendszerben – hívta fel a figyelmet a szakember.

A jövedéki adóbevételekből származik a harmadik legnagyobb összeg a büdzsében. Tavaly 761 milliárd forintot fizettek be ezen a címen, az idei előirányzat 743 milliárd forint. Simon szerint ez a tétel várhatóan túlteljesül.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek