Adófizetővé fokozták le a nepáli királyt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nepáli kormány megvonta a királynak és királyi személyeknek járó évi összesen félmillió dolláros juttatást, sőt az uralkodónak ezentúl adót is kell fizetnie, adta hírül a BBC.

A királyi hatalom már 2006 árpilisában voltaképpen megszűnt, amikor a monarchiát a maosita lázadókkal vívott harcok és a tömegtiltakozások nyomására többpártrendszer váltotta fel.

Arról egy alkotmányügyi bizottság fog határozni, hogy a korábban az államfői és a hadsereg vezetői tisztjét betöltő Gyanendra király a későbbiekben játsszon-e egyáltalán közéleti szerepet.

A király ettől még nem gatyásodik le, óriási magánvagyona van, számos szállodalánc és cég részvényese.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.