Adógát a megtakarításoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januártól szűkül az adókedvezménnyel támogatott hosszú távú megtakarítási lehetőségek köre.

Januártól szűkül az adókedvezménnyel támogatott hosszú távú megtakarítási lehetőségek köre, így részlegesen megszűnik az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések állami ösztönzése is. A cégek által az alkalmazottaik javára fizetett munkáltatói hozzájárulás után – ez jelenleg havonta a minimálbér feléig adómentes – 2010-től 25 százalékos adót kell fizetni, miközben a minimálbér fele feletti rész után 97,9 százalékot. Az intézkedést lapunk kérdésére a Pénzügyminisztérium azzal indokolta, hogy „a kedvezmények körének szűkítése nemcsak egyszerűsíti az adórendszert, hanem egyszersmind fedezetet teremt a jelentős mértékű szja- és járulékcsökkentéshez”.

Igaz, rosszabbul is járhattak volna az önkéntes kaszszák, hiszen így legalább a törvényhozók minimálisan, de mégis megtartották a hosszú távú megtakarítási célok ösztönzését azzal, hogy a béren kívüli juttatások közül az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást a kedvezményes adózási körbe sorolták. A kedvezményes 25 százalékos adóteherrel a béren kívüli juttatások rendszere még mindig jó lehetőség a munkáltatók kezében, hogy természetbeni juttatással emeljenek a munkavállalók jövedelmén, hiszen ha ugyanezt az összeget bérként fizetik ki, arra sokkal nagyobb adóteher rakódik. Más a helyzet az egyéni befizetésekkel, az egyéni adókedvezmény mértéke ugyanis változatlan marad. Az egészségpénztár vagy az önkéntes nyugdíjpénztár tagja az általa fizetett tagdíj, eseti befizetés, valamint a részére jutatott támogatói adomány együttes öszszege után továbbra is 30 százalékos adójóváírást érvényesíthet. Így az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári adókedvezmények összege adóévenként legfeljebb 100 ezer, de több, különböző típusú önkéntes pénztári tagság esetén 120 ezer forint lehet. Ez utóbbi előnyöket nem győzik hangsúlyozni a kasszák és a pénztárszövetség vezetői. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára például reméli, egyre többen tudják, hogy ha saját maguk is befizetnek az egészségpénztári vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra, azáltal nemcsak a jövőjükről, illetve egészségükről gondoskodnak, hanem jelentős mértékű adójóváírást vehetnek igénybe. Az intézkedés önkéntes ágazatra gyakorolt hatásával kapcsolatban már inkább megoszlik a szektor szereplőinek véleménye.

Forrás: Világgazdság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.