Teljes gőzzel készül az APEH a vagyonadóztatásra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November közepére elkészül és még ebben az évben kikerül az APEH honlapjára az ingatlan kalkulátor, amely segítséget nyújt a vagyonadó kapcsán az ingatlanok forgalmi értének megközelítő becslésére – mondta az [origo] kérdésére Szikora János. Az APEH elnöke szerint hatalmas munkát jelent a szervezet számára a vagyonadóval és az iparűzési adó beszedésével kapcsolatos feladatok előkészítése, de a javán már túl van a szervezet.

Az iparűzési adó beszedéséhez két új nyilvántartási rendszert kell fejlesztenie a hivatal informatikusainak. A céges adózók folyószámláján meg kell majd jeleníteni az APEH-hoz tartozó adónemeken túl az iparűzési adót is, a telephelyek számától függően akár háromezer önkormányzatra lebontva. A bevallás egyszerűbb lesz abból a szempontból, hogy egy helyre, elektronikusan lehet majd bevallani, de azon ugyanúgy részletezni kell önkormányzatonként a fizetendő adó összegét.

Nehézkes lesz az APEH számára a 3200 település helyi adóval kapcsolatos rendeleteinek nyilvántartása, és az önkormányzatokkal való elszámolás. A költségvetés megelőlegezi majd az önkormányzatok számára a bevallásokban feltüntetett összeget, de utóbb el kell számolniuk az adóhivatallal, mivel további követelésük, vagy visszafizetési kötelezettségük is keletkezhet. Amennyiben sikerül jó informatikai megoldásokat kidolgozni, akkor nem lesz probléma a végrehajtás során – hangsúlyozta Szikora János az APEH sajtótájékoztatóján.

Az APEH a kitűzött cél mentén halad az idei ellenőrzési tevékenységét illetően. Húszezerrel több vizsgálatot folytattak le idén eddig, mint a tavalyi év hasonló időszakában, de 20 milliárd forinttal kevesebb megállapítást tettek: 354 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel, amihez 250 milliárd forint bírság is társult. Hogy ebből mennyi folyt be, arról nem vezetnek nyilvántartást.

Vagyonosodási vizsgálatból szeptember végéig 2500-at fejeztek be, ám a már megindított ellenőrzésekkel együtt idén is legalább ötezer ilyen ügyet zárhatnak le. A vizsgálatok száma a 2007-es csúcshoz képest csökkent, a találati arány viszont nőtt: az egy ellenőrzésre jutó adókülönbözet a megállapítással záruló esetekben egymillió forinttal emelkedett 8,8 millióra.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.