Adójogi képviselet az adóellenőrzés során


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adótanácsadás egyik legérdekesebb esete, amikor az adózó azzal bízza meg a képviselőt, hogy készítse fel a közelgő adóellenőrzésre.


Ilyenkor az adótanácsadóra nem kisebb feladat hárul, mint hogy az adózó több évet érintő iratanyagát, könyvelését átnézze, és az esetleges hibákat, hiányosságokat feltárja.

Az adótanácsadó gyakorlatilag egy adóellenőrzést folytat le, azzal a nagy felelősséggel a vállán, hogy az adóhatósági revízió megérkezése előtt kell véleményt formálnia az adózó eljárásának helyességéről.

Az RSM DTM blog jelen bejegyzése azt szeretné körbejárni, hogy mi történik az adótanácsadói átvilágítás után, amikor a tényleges adóhatósági ellenőrzés elkezdődik.

Ilyenkor feltárásra kerülnek az esetleges problémák, hibák, és az adózó  az adótanácsadó véleménye, javaslata alapján dönt arról, hogy melyek azok az időszakok, amelyeket önellenőrizni kíván.

Az adóellenőrzés megindulásakor az adótanácsadó szerepe háromféle lehet:

  1. Az adótanácsadó az ellenőrzésben nem jelenik meg, csak egyfajta háttértámogatást nyújt ügyfelének.
  2. Az adótanácsadó szerepe már jelentősebb, hiszen írásbeli meghatalmazással személyesen is részt vesz az ellenőrzésben, az adózót támogatva, mellette eljárva segíti az ellenőrzés minél gördülékenyebb lefolytatását.
  3. Az adótanácsadó teljes körű meghatalmazással önállóan jelenik meg az ellenőrzésben, a revizorokkal ő áll kapcsolatban, minden kommunikáció, egyeztetés, adatbekérés rajta keresztül zajlik. Ilyen esetben gyakori, hogy a magánszemély adózó, illetve jogi személy törvényes képviselője az ellenőrzésen egyáltalán nem is vesz részt.

Tapasztalatok szerint az adózók attól függően választanak a három megoldási lehetőség közül, hogy vannak-e, és ha igen, milyenek a korábbi adóellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalataik.

Abban az esetben igényelnek az adózók nagyobb fokú jelenlétet a tanácsadótól, ha az adózó korábban nem túl kellemes élményeket élt át revízió kapcsán, értve ezalatt például azt, hogy a helyszíni ellenőrzés során a revizorok folyamatosan, már-már a rendes napi működést akadályozva újabb és újabb feladatok, kérdések elé állították a kapcsolattartásra kijelölt személy(ek)et. Ilyen korábbi tapasztalatok esetén kifejezett könnyebbség lehet az, ha az újabb ellenőrzésben az adótanácsadó tartja a kapcsolatot a revizorokkal, és minden információ rajta keresztül áramlik.

Ennek a megoldásnak az a nagy előnye, hogy ilyen módon a revízió az adózó rendes napi működését szinte egyáltalán nem befolyásolja, leszámítva természetesen azt, hogy a kért iratanyagokat elő kell készíteni. További nagy előny, hogy ebben az esetben az információk az adótanácsadón, azaz egy szakmailag felkészült közvetítőn keresztül érkeznek a revízióhoz, ami – lássuk be – nagyon fontos lehet akkor, amikor egy elrontott félmondatnak is jelentősége lehet egy adóhatósági megállapítás kapcsán.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

A bejegyzés szerzője Dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Hungary Zrt. adómenedzsere. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.