Adómentes oktatási szolgáltatások az áfában (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen áfamentes szolgáltatások végezhetők a köz-és felsőoktatásban? Miként változott az ingatlanokra és a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó kodifikáció? Válaszokat az Áfa-kalauz friss számában talál, amely itt rendelhető meg.

Az „Adómentes oktatási szolgáltatások az áfában” című írásában a szaklap legfrissebb száma az áfatörvény azon előírásait ismerteti, amelyek az adóalany személyek és szervezetek által a köz- és felsőoktatás keretében, valamint az egyéb oktatásként nevesített tevékenységek keretében teljesített szolgáltatásnyújtásokra, illetve az azokhoz kapcsolódó egyes termékértékesítésekre irányuló áfamentes ügyletekről rendelkeznek.

Az Áfa-kalauz ezen túl bemutatja az ingatlanra és a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó szabályok újrakodifikálása című írásában a vonatkozó hozzáadottérték-adó végrehajtási rendeletének fontos változásait. A szerző részletesen ír többek között az önálló ingatlanfogalomról, az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások pontos meghatározásáról, az adófizetésre kötelezettek személyéről és az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások helyes áfakezeléséről is.

A lap az „ÁFA bevallás (bevallás, adatszolgáltatás)” megnevezésű 1665 számú kötegelt nyomtatvány 1665A–01–02-es lapjának a „Közösségen belülre, nem adóalany részére történő új közlekedési eszköz értékesítése a 03. sorból” megnevezésű 47. sorában, valamint a „Jövedékiadó-tartalom a 11., 16. sorok adóalapjában” megnevezésű 48. sorában szerepeltetendő adatokkal érintett ügyleteket is ismerteti. Ezen túl folytatódik a román áfaszabályok bemutatása.

Az Áfa-kalauz 2016/5. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 28.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével. „Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

2023. március 28.

Hogyan kell ellenőrizni az üzleti partnereket?

A gondosan eljáró gazdasági szereplőktől elvárható, hogy még a szerződéskötés előtt tájékozódjanak üzleti partnerükről, meggyőződjenek üzletfelük megbízhatóságáról.

2023. március 28.

Rendezvényszervezés és az áfa

Magyarországon is különbséget kell tenni az adóalanyok és nem adóalanyok között nyújtott szolgáltatások tekintetében, valamint a komplex és a belépést biztosító szolgáltatások tekintetében.