Adómentes oktatási szolgáltatások az áfában (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen áfamentes szolgáltatások végezhetők a köz-és felsőoktatásban? Miként változott az ingatlanokra és a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó kodifikáció? Válaszokat az Áfa-kalauz friss számában talál, amely itt rendelhető meg.


Az „Adómentes oktatási szolgáltatások az áfában” című írásában a szaklap legfrissebb száma az áfatörvény azon előírásait ismerteti, amelyek az adóalany személyek és szervezetek által a köz- és felsőoktatás keretében, valamint az egyéb oktatásként nevesített tevékenységek keretében teljesített szolgáltatásnyújtásokra, illetve az azokhoz kapcsolódó egyes termékértékesítésekre irányuló áfamentes ügyletekről rendelkeznek.

Az Áfa-kalauz ezen túl bemutatja az ingatlanra és a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó szabályok újrakodifikálása című írásában a vonatkozó hozzáadottérték-adó végrehajtási rendeletének fontos változásait. A szerző részletesen ír többek között az önálló ingatlanfogalomról, az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások pontos meghatározásáról, az adófizetésre kötelezettek személyéről és az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások helyes áfakezeléséről is.

A lap az „ÁFA bevallás (bevallás, adatszolgáltatás)” megnevezésű 1665 számú kötegelt nyomtatvány 1665A–01–02-es lapjának a „Közösségen belülre, nem adóalany részére történő új közlekedési eszköz értékesítése a 03. sorból” megnevezésű 47. sorában, valamint a „Jövedékiadó-tartalom a 11., 16. sorok adóalapjában” megnevezésű 48. sorában szerepeltetendő adatokkal érintett ügyleteket is ismerteti. Ezen túl folytatódik a román áfaszabályok bemutatása.

Az Áfa-kalauz 2016/5. számát itt rendelheti meg.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.