Adómentesen kaphatják a munkavállalók az ország- és vármegyebérleteket


Az adóhatóság július 13-án a honlapján közzétette a helyközi utazáshoz használható vármegye- és országbérlet májusi bevezetésével kapcsolatos, munkába járás költségtérítésének megváltozott szabályait.

Március végén jelent meg az a rendeletmódosítás, amely rögzíti, hogy a megfelelő feltételek mellett a munkába járáshoz a munkáltató helyközi ország-, illetve vármegyebérletet is biztosíthat a munkavállalók számára. Annak ellenére, hogy az új bérlettípusok már hónapok óta forgalomban voltak, a munkaadók több nyitott kérdéssel szembesültek. A NAV friss tájékoztatása rendezte az elszámolás kérdését.

Az ország- és vármegyebérletek új adószabályai

Ha a munkavállaló egy vármegyén belül utazik, akkor munkáltatója a napi munkába járásra használt, egy vármegyére érvényes vármegyebérletének árát akár 100 százalékban, adómentesen megtérítheti. A vármegyebérlet ára akkor is adómentesen megtéríthető, ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye és a munkahelye közötti útra szóló jegy, bérlet annál olcsóbb lenne.

Amennyiben a munkavállaló egy vármegyén belül utazik, és a munkáltató a vármegyebérlet helyett az országbérlet árát fizeti ki, akkor a vármegyebérlet ára feletti rész a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmeként adóköteles. Ilyenkor nem adómentes az országbérlet árának megtérítése akkor sem, ha az olcsóbb lenne, mint a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye és a munkavégzés helye közötti útra megvásárolható bérlet.

Abban az esetben, ha a napi munkába járás során a munkavállaló rendszeresen legalább két, szomszédos vármegyében is igénybe veszi a közösségi közlekedést, a munkáltató adómentesen térítheti meg az országbérlet árának akár 100 százalékát.

Amennyiben a munkavállaló napi munkába járásra és hazautazásra is kap költségtérítést, például a munkahelye Budapesten van, és naponta más városban található tartózkodási helyéről jár munkába, hétvégente pedig egy harmadik városban található állandó lakóhelyére utazik, akkor a munkáltató adómentesen térítheti meg az ezekhez az utazásokhoz használt országbérlet árát.

A bejegyzés szerzője Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési üzletágának vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.