Adóparadicsomok feketelistája: szigorúbb lesz az EP


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meg kell változtatni az adóparadicsomok uniós listájának jelenleg „zavaros és hatástalan” összeállítási módszerét, illetve bővíteni kell azon kritériumok körét, amelyek alapján egy ország adórendszerének tisztességes volta megítélhető – szögezték le az Európai Parlament képviselői brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön.

Az 587 szavazattal, 50 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint nem lenne szabad olyan országokat eltávolítani az adóparadicsomok feketelistjáról, amelyek csak jelképesen változatják meg adózási rendszerüket, a nulla százalékos adókulcs megléte pedig automatikus helyet kellene, hogy jelentsen az uniós feketelistán.

A képviselők véleménye szerint szigorúbb kritériumokat kellene bevezetni annak érdekében, hogy több ország az adóparadicsomok feketelistájára felkerüljön, és hogy nehezebb legyen lekerülni onnan. Kiemelték, hogy az uniós tagállamok esetében is meg kellene vizsgálni, hogy nem mutatnak-e adóparadicsomra emlékeztető jegyeket. Az így működő uniós tagállamokat pedig adóparadicsomnak kellene tekinteni – szögezték le.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy az adóparadicsomok uniós jegyzékének reformjáról szóló állásfoglalási indítvány megszavazásával „az európai baloldal hadat üzent az adócsökkentésnek”. Véleménye szerint ugyanis baloldali nyomásra az EU azzal akar „tévesen” példát mutatni az adóparadicsomok uniós listáján szereplő, kisméretű tengerentúli államoknak, hogy saját tagállamai közül is megbélyegez olyan országokat, ahol az utóbbi időben a gazdasági versenyképesség megőrzése céljából adót csökkentettek.

Adóparadicsomok feketelistája

„Mindannyian egyetértünk az adócsalás és az adóelkerülés elleni küzdelem fontosságában. Mindent meg kell tennünk, hogy szigorú átláthatósági szabályok betartására ösztönözzük az adóparadicsomok uniós listáján szerepelő unión kívüli országokat, de sajnos a baloldal az alacsony adókkal operáló uniós tagállamokat is adóparadicsomnak minősíti a szövegben” – mutatott rá a képviselő.

Győri Enikő megjegyezte: az adóelkerülést nem szabad összekeverni az adóversennyel. A koronavírus-járvány okozta válság nehézségei miatt a vállalatokat sújtó adóterhek csökkentése ma a krízisből való kilábalás és a versenyképesség kulcsa – mondta.

A jelenlegi körülmények között felelőtlenség olyan határozatot elfogadni, melynek javaslatai és következtetései ellentétesek a gazdasági válságkezelés szempontjaival és legfontosabb követelményeivel. A magyar néppárti delegáció határozottan kiáll az adócsökkentés mellett, ezért nem támogatta az állásfoglalás elfogadását – közölte a képviselő.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. március 26.

EP: Magyarország adóparadicsomszerűen működik

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést – közölte az uniós parlament.
2019. október 10.

Két ország lekerült az EU adóparadicsom-listájáról

Az Egyesült Arab Emírségek és a Marshall-szigetek is lekerült az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, és így már csak kilenc ország nevét tartalmazó feketelistájáról, Svájcot pedig – több országgal együtt – törölték az úgynevezett szürkelistáról.