Adós adózók: hétfő éjfélkor üt az óra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Május 21-ig kell a tavalyi év személyi jövedelemadójával kapcsolatos adóbevallást postára adni és eddig kell az esetleges adótartozást is megfizetni – mire figyeljünk a bevallási hajrában?

Nem kell adóbevallást benyújtania többek közt annak, aki korábban adóhatósági, vagy munkáltató által történő adómegállapítást választott, vagy aki nyugdíjas és ezen kívül más jövedelme nem keletkezett, illetve akinek tavaly csak adómentes jövedelme, vagy adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelme volt. Ha valakinek nem kell a 2006. évről bevallást benyújtania, de az adóhatóságtól bevallási csomagot kapott, azt nem kell kitöltenie.

A bevallást két példányban kell kitölteni. A tintás, vagy írógépes töltés mellett ezúttal is lehetőség nyílik a bevallás számítógépes elkészítésére (az APEH honlapjáról letölthető program segítségével). A nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített bevallást elektronikus úton is lehet az adóhatóság felé továbbítani, de ennek feltétele az okmányirodában e célból történő regisztráció megtörténte.

Az APEH tájékoztatója szerint a személyi jövedelemadó bevallások idei feldolgozása során – a korábbi évekhez hasonlóan – a leggyakoribb hiba, hogy a bevallás kitöltését követően az adózók elfelejtik aláírni a bevallást. A bevalláshoz csatolt kiegészítő lapokat se felejtsük el aláírni! Az egyik kitöltött és aláírt példányt kell az APEH-nek ajánlva május 21-ig feladni. A postára adásért eddig az időpontig nem kell fizetni. Május 21. egyben az esetleges adótartozás megfizetésének a végső határideje is. Az adótartozást csekkes befizetéssel és lakossági folyószámláról való utalással is lehet rendezni. Utóbbi esetben ne felejtsük el közleményként adóazonosító jelünket feltüntetni!

Fontos tudni, hogy az adó megfizetése nem pótolja a bevallás benyújtását. Az adótartozás megfizetésének elmulasztása az esedékesség napjától a megfizetés napjáig késedelmi pótlékot von maga után. Ennek mértéke a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének időarányos része. Ha valaki tartozását nem tudja egy összegben megfizetni, részletfizetés, vagy fizetési halasztás engedélyezését kérheti az adóhatóságtól.

Ha a magánszemélynek a már levont, vagy befizetett adóelőlegből visszatérítés jár, azt a hibátlan bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül fizeti vissza az APEH. Ezt az adóhatóság postai úton, vagy vagy folyószámlára való utalással teljesíti.

Ha az adóhatóság ezt az időpontot elmulasztja, fő szabályként a késedelmi pótlékkal azonos összegű ún. kamatot fizet. Ha visszakérünk a befizetett adóból, akkor jusson eszünkbe, hogy ebben az esetben a köztartozásokról is nyilatkoznunk kell!

Ha valaki bármilyen oknál fogva nem tudja határidőre elkészíteni adóbevallását, akkor a késedelmet okozó körülmény megszűntét követő 15 napon belül igazolási kérelemmel együtt kell bevallását benyújtania.

Ha késedelmét nem menti ki az adózó hitelt érdemlő módon, de bevallását még az APEH felszólítása, vagy ellenőrzése előtt benyújtja, akkor az ő terhére az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy az adózó rendelkezzen adójának kétszer egy százalékának felajánlásáról. Az egyik 1 százalékot társadalmi szervezet, alapítvány, vagy a törvényben megjelölt nemzetközi közintézmény javára ajánlhatjuk fel. A másik 1 százalékot pedig egy támogatni kívánt egyház, vagy a költségvetési törvényben meghatározott célra.

Idén 137 egyház mellett így a társadalmi bűnmegelőzésre, a parlagfű-mentesítésre, az erdőterület védelmére, az egészségjavító sporttevékenységre, az illegális hulladéklerakók felszámolására, vagy a Szülőföld Alap feladataira fordíthatjuk az összeget. Fontos, hogy a kitöltött rendelkező nyilatkozatok számát a bevallás első oldalán is tüntessük fel.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.