Adóslista rengeteg hibával: ne bízz senkiben!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglepő és egyben elgondolkodtató kutatási eredményeket tett közzé a Which? a brit adóslistával kapcsolatban, mely tapasztalatok szerint tele van hibás adatokkal. Itthon ugyan még csak álmodoznak a bankok és a tájékozottabb ügyfelek a pozitív adóslistáról, a kinti tapasztalatok azonban mindenképp relevánsak lehetnek számunkra is!

A felmérés szerint a banki ügyfelek ötöde talált hibát a rá vonatkozó lista bejegyzésekben, az emberek 70%-a azonban még soha nem ellenőrizte az őt leíró adatokat.

Fontos megjegyezni, hogy az érdektelenséget mutató ügyfelek azt kockáztatják, hogy az indokoltnál drágábban juthatnak hitelhez vagy megalapozatlanul elutasítja a bank az igénylésüket.

A pénzintézetek a listán szereplő adatokból állapítják meg az ügyfél kockázati besorolását és ennek megfelelően árazzák számukra a hitelt. A Which? tanácsa szerint évente érdemes egy minimális díj ellenében ellenőrizni az adatok helyességét, ezen díjtételnél ugyanis jóval többet lehet bukni egy esetleges felárral folyósított hitelen.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.