Adószabály miatt is csúszhat a metróépítés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikerült megalkotni egy jó célt szem előtt tartó szabályt úgy, hogy az ezernyi problémát fog okozni nemcsak a cégeknek, hanem az állami intézményeknek is.

A már eddig beismert két évnél is többet csúszik a négyes metró átadása; a sztrádaépítéseknél már korábban is jellemző volt, hogy nem készültek el határidőre az autópálya-szakaszok, ám a késéshez ezentúl több hónapot majd hozzá kell adni – ilyen következményekkel járhat egy, hamarosan hatályba lépő adószabály. Az említett két példa csak a jéghegy csúcsa: alig akad olyan közbeszerzéssel lebonyolított beruházás, amelynek csúszását ne vonná maga után a szóban forgó passzus.

A kormány kezdeményezésére a parlament a tavaly őszi adócsomagban fogadta el a közbeszerzésekkel kapcsolatos kifizetések feltételeit szigorító rendelkezést. Már a törvényhozási vita alatt is támadták néhányan az előírást, azonban a képviselők többsége zöld utat adott neki. Csak mostanában kezd tudatosulni a vállalkozások körében, mivel is jár az adózás rendjét módosító passzus, mivel az szűk egy hónap múlva, március 1-jével lép hatályba.

A közpénzek védelmében

Az új előírás lényege dióhéjban a következő. A közbeszerzés keretében megvalósuló beruházásoknál, projekteknél a közbeszerzési eljárás nyertese, a fővállalkozó csak akkor fizethet ki adott hónapban – áfa nélkül számítva – 100 ezer forint feletti összeget a közbeszerzési projekthez köthető szerződés alapján az alvállalkozónak, ha az alvállalkozó 15 napnál nem régebbi úgynevezett nullás igazolással igazolja, hogy neki semmiféle köztartozása nincs az APEH és a vám- és pénzügyőrség felé. (A bizonylat mutatja, hogy az utolsó fillérig befizetett például minden adót, járulékot az alkalmazottai után, rendben teljesítette a társasági adófizetési kötelezettségét, nem csalt el áfát vagy jövedéki adót. Sőt azt is, hogy rendben beadta a bevallásokat.) Ugyanez érvényes a vállalkozási lánc többi tagjára is, tehát a fővállalkozó alatti alvállalkozó az ő alvállalkozójának csak akkor fizethet nettó 100 ezer forintot egy hónapban, ha utóbbi beszerez friss nullás igazolást és így tovább.

A teljes cikk az index.hu-n olvasható

Forrás: index.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.