Adót csökkent a spanyol kormány

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. július 13.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az szja mind az öt kulcsát mérséklik.


Cristóbal Montoro pénzügyminiszter elmondta: a jövő év januárjától tervezett adócsökkentést előrehozták, így már júliustól alacsonyabb lesz mind az öt adókulcs. Számításaik szerint ezzel mintegy másfél milliárd euró (478 milliárd forint) marad az embereknél.

Mint mondta, a három alsó adósávban fél százalékot csökken az adókulcs, így az évi 12 450 eurót (3,9 millió forint) keresők az eddigi 20 százalék helyett 19,5 százalékos kulccsal adóznak. 20 ezer euró (6,3 millió forint) éves jövedelemig 24,5 százalék lesz a személyi jövedelemadó az eddigi 25 százalék helyett, aki ennél többet, de 34 ezer eurónál (10,8 millió forint) kevesebbet keres, az 30,5 százalékos adókulccsal számolhat az eddigi 31 százalék helyett. A két legfelső adósávban egy százalékkal csökkentik az adókulcsot; 60 ezer euróig (19,1 millió forint) 38 százalék lesz az eddigi 39 százalék helyett, efölött pedig 46 százalék a korábbi 47 százalék helyett.

A Cinco Días című gazdasági napilap számításai szerint egy átlagos spanyol adófizető, aki a második sávban adózik, évente mintegy 56 eurót (17 ezer 800 forint) nyer az intézkedéssel.

Adó Jogtár Plusz Ingyenes próbalehetőség

Adó, tb és számvitel témák joganyagai, szakértői magyarázatok, számítási példák, gyorskereső, cégeditor, változásmutató – most egy hónapig ingyenesen!

Regisztráljon és próbálja ki >>

Luis de Guindos gazdasági miniszter bejelentette, hogy csökkentik az áram árát is, a lakossági felhasználóknak 2,2 százalékkal kevesebbet kell majd fizetniük, a többi fogyasztó számára 2,1 százalékos az árcsökkentés. Szakértők számításai szerint egy átlagos háztartás esetében 1,50 euró (478 forint) megtakarítást jelent havonta a döntés. Az Eurostat adatai szerint Spanyolországban az áram ára a legmagasabbak között van Európában.

Luis de Guindos hangsúlyozta: a spanyol gazdaság a vártnál jobban teljesít idén, amit igazol, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) csütörtöki jelentése szerint a fejlett országok közül ebben az évben Spanyolországtól várható a legnagyobb gazdasági növekedés, 3,1 százalék.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


A rosette-i kő adótörténeti jelentősége
2020. szeptember 25.

A rosette-i kő története már önmagában is regényes, de ennél is érdekesebb az, hogy Champollion ennek alapján fejtette meg az egyiptomi hieroglifikus írást. A megfejtéssel Egyiptom írott történelme majd három évezreddel bővült, létrejött az egyiptológia, mint önálló tudományág. Arról már kevesebb szó esik, hogy mi is volt a kőre vésve.

Kúria ítélete: a megajándékozott mögöttes felelőssége
2020. szeptember 24.

A mögöttes felelősség szabályai alapján, amennyiben adózóval szemben indult végrehajtás eredménytelen, az adóhivatalnak meg kell vizsgálnia, hogy e felelősség alapján van-e a társaság mögött olyan magánszemély vagy jogi személy, aki a tartozás megfizetésére kötelezhető lenne.