Adót csökkent a spanyol kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az szja mind az öt kulcsát mérséklik.


Cristóbal Montoro pénzügyminiszter elmondta: a jövő év januárjától tervezett adócsökkentést előrehozták, így már júliustól alacsonyabb lesz mind az öt adókulcs. Számításaik szerint ezzel mintegy másfél milliárd euró (478 milliárd forint) marad az embereknél.

Mint mondta, a három alsó adósávban fél százalékot csökken az adókulcs, így az évi 12 450 eurót (3,9 millió forint) keresők az eddigi 20 százalék helyett 19,5 százalékos kulccsal adóznak. 20 ezer euró (6,3 millió forint) éves jövedelemig 24,5 százalék lesz a személyi jövedelemadó az eddigi 25 százalék helyett, aki ennél többet, de 34 ezer eurónál (10,8 millió forint) kevesebbet keres, az 30,5 százalékos adókulccsal számolhat az eddigi 31 százalék helyett. A két legfelső adósávban egy százalékkal csökkentik az adókulcsot; 60 ezer euróig (19,1 millió forint) 38 százalék lesz az eddigi 39 százalék helyett, efölött pedig 46 százalék a korábbi 47 százalék helyett.

A Cinco Días című gazdasági napilap számításai szerint egy átlagos spanyol adófizető, aki a második sávban adózik, évente mintegy 56 eurót (17 ezer 800 forint) nyer az intézkedéssel.

Adó Jogtár Plusz Ingyenes próbalehetőség

Adó, tb és számvitel témák joganyagai, szakértői magyarázatok, számítási példák, gyorskereső, cégeditor, változásmutató – most egy hónapig ingyenesen!

Regisztráljon és próbálja ki >>

Luis de Guindos gazdasági miniszter bejelentette, hogy csökkentik az áram árát is, a lakossági felhasználóknak 2,2 százalékkal kevesebbet kell majd fizetniük, a többi fogyasztó számára 2,1 százalékos az árcsökkentés. Szakértők számításai szerint egy átlagos háztartás esetében 1,50 euró (478 forint) megtakarítást jelent havonta a döntés. Az Eurostat adatai szerint Spanyolországban az áram ára a legmagasabbak között van Európában.

Luis de Guindos hangsúlyozta: a spanyol gazdaság a vártnál jobban teljesít idén, amit igazol, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) csütörtöki jelentése szerint a fejlett országok közül ebben az évben Spanyolországtól várható a legnagyobb gazdasági növekedés, 3,1 százalék.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.