Adóterheik mérséklését kérik a fröccs-, és házisörkészítők is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiszabadította a szellemet a palackból a lakosságnak a szabad gyümölcspárlat készítés jogát visszaadni kívánó kormányfői bejelentés. A fröccsöt és házi sört készítők úgy érzik, a pálinkafőzdékhez hasonlóan ők is indokolatlan megkülönböztetést szenvednek el – írja a Pénzcentrum.hu.

Tapasztalataink szerint komoly fogyasztói igény lenne a palackozott fröccsre – állítja Varga Bálint, a Varga Pincészet marketingvezetője. Csakhogy ilyen termék jelenleg nincs a piacon. Voltak ugyan próbálkozások, ám ezek rendre elhaltak. Egyes vélemények szerint azért, mert a magyar vásárlók jobban szeretik otthon, frissen keverni a szomjoltót. Varga Bálint más véleményen van. Szerinte a mostanában oly divatos fesztiválokon komoly kereslet mutatkozik a fröccsre, ám ezt ilyen helyen nagy mennyiségben előállítani nehézkes.

A fesztiválozókon kívül a vendéglősök is kedvelnék a palackba töltött spiccert, hiszen nem kéne külön hűteniük a bort és a szódavizet és a fröccs elkészítésekor megspórolhatnák a méricskélést is. A szomjas vendég gyorsan hozzájuthatna az itókához, de nem feltétlenül kéne ugyanilyen gyorsasággal felhörpintenie, hiszen visszazárható palackban magával is vihetné. De ha ennyire jó üzlet ez, akkor vajon a Varga Pincészet miért nem vág bele? Az ok egyértelmű: a vendéglátóhelyen készített és eladott fröccs adómentesen értékesíthető, ugyanezen ital palackozott formája viszont nem. A palackozott fröccsöt köztes alkoholtermékként kezeli a magyar jog, így értékesítése után literenként 221 forint jövedéki adót kell fizetni. Erre jön még rá a 40 százalékos kiskereskedelmi árrés és a az áfa, így literenként 460 forinttal jobban jár, aki külön veszi meg a jövedéki adó nélkül forgalmazott bort és a szódát annál, aki dobozos fröccsel oltaná a szomját.

Megfelelő pontosságú felmérés még a hazai borfogyasztási szokásokról sem áll rendelkezésre, így a fröccs népszerűségét még becsülni sem lehet. Egy biztos, a fröccsadó nem sokat hozhat a költségvetés számára. Varga Bálint úgy számol, hogy évente nagyjából 50 ezer liter palackozott fröccs fogy el, ami körülbelül 11 millió forinttal gazdagítja a büdzsét. Ha ezt a sarcot eltörölnék, más adókból ennek a többszöröséhez juthatna az állam az eladások felpörgése miatt. Vargáék igyekeznek erre a lehetőségre felhívni a döntéshozók figyelmét, hátha a kormány a pálinkafőzőkhöz hasonlóan az ő szavukat is meghallja. A Facebook közösségi portálon mozgalmat indítottak a palackozott fröccs jövedéki adótartalmának eltörléséért, a szabad fröccskészítés jogáért. A cél elérése nem lesz egyszerű, bár a nemrégiben indított csoportnak már több mint 300 tagja van. Varga Bálint elmondta, az alulról jövő kezdeményezést néhány hónapon belül hivatalossá is teszik, mert szeretnék elképzeléseikkel megkeresni az illetékes minisztériumokat is.

A sörfőzdék már valamivel előrébb járnak. Ők már levelet is írtak a minisztériumnak, melyben a pálinkafőzdékkel egyenlő elbírálást követelnek. Rizmajer József, a Rizmajer Sörfőzde ügyvezetője szerint nagy szükség lenne a házi sörfőzés szabályainak átgondolására. Nem kellene semmi mást tenni, mint az Európai Unióban már jól bevált szabályokat bevezetni Magyarországon is. Tőlünk Nyugatra nemcsak engedélyezik, de kedvező adózással támogatják is a házi sörfőzést.

Magyarországon otthon nem lehet sört főzni, a kis főzdéknek pedig ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint a multinacionális nagyvállalkozásoknak. Bár a borászatok esetében létezik egyszerűsített adóraktár, a kis magyar sörfőzdék mindegyike söradóraktár, így jószerivel naponta minden lépésüket (lefőzött mennyiség, készlet, eladott mennyiség stb.) jelenteniük kell a vámhatóságnak. Rizmajer József szerint nem az adó, hanem a túl sok papírmunka a legfőbb probléma, bár megjegyzi: elgondolkodtató, hogy neki is ugyanannyi adót kell fizetni a söre után mint a világszerte ismert márkák készítőinek. A sörfőzőmester szerint csak azért tudnak talpon maradni, mert egyre több fogyasztó ismeri fel a hagyományos módszerekkel készített sör értékeit.

Forrás: pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.