Adóváltozások 2017: jön a magyar google-adó

Szerző: Ado Online
Dátum: 2016. május 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adósok automatikus részletfizetést kapnak a NAV-tól, a kata és a kiva még kedvezőbb lesz, nagyot esik a tételes áfanyilatkozat értékhatára, és a reklámadó tervezett változása exponenciálisan növekvő bírsággal sújtaná a google-t és a facebookot. Újabb részletek a friss adócsomagból.


Nyilvános a 2017-től hatályba lépő adóváltozások tervezete: a kormány benyújtotta az adócsomagot az Országgyűlésnek. A nemzetgazdasági tárca értékelése szerint a változások adó- és adminisztráció-csökkenést hoznak.

Jön az automatikus pótlékmentes részletfizetés

A törvény kihirdetését követő naptól több mint félmillió magánszemély élhet az ún. automatikus pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az, akinek legfeljebb 200 ezer forint tartozása van, annak elegendő benyújtani egy kérelmet, és lényegében automatikusan, pótlékmentes részletekben fizetheti az adótartozását. Az igénylőnek a kérelemben az adóazonosító jelén kívül csak azt kell megjelölnie, hogy hány havi részletet szeretne.

A magánszemélyek és a vállalkozások érdekét szolgálja a végrehajtás elévülési idejének csökkentése, hiszen míg a NAV-nak négy éve van a végrehajtásra, addig a túlfizetést visszaigényelni öt évig lehet.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

Ösztönzik a munkaerő mobilitását

A munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomaggal a vállalkozások és a munkavállalók összességében 9 milliárd forintot nyernek. A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik. A mobilitási célú lakhatási adókedvezmény mellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

További kkv-kedvezmények

A kis- és közepes vállalkozások számára az adócsomag 2017-től eltörölné a számukra eddig is elérhető beruházásösztönző személyi jövedelemadó és társasági adókedvezmények korlátait.

A katások is jól járnak: az adócsomag elfogadása nyomán nem kell a kisadózó vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat.

A kiva is kedvezőbb lesz, a nemzetgazdasági tárca számításai szerint 1 milliárd forinttal több maradhat az ezt az adózási formát választóknál. A szabályok lényeges egyszerűsítése miatt az adókötelezettség a korábbinál kiszámíthatóbb és kedvezőbb is lesz – írják -, és jövőre az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig lesz választható a kiva.

Nagyot esik a tételes áfa-nyilatkozat értékhatára

A feketegazdaság elleni küzdelemben a NAV munkáját 2017-től számos további intézkedés segíti. Így például jövőre a tételes áfa-nyilatkozat értékhatára 1 millióról 100 ezer forintra csökken, az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, ezeket éppúgy valós időben látják a kockázatelemzők, mint a számlázó programmal kiállított számlákat. Az EKÁER módosításával pedig kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautókkal szállító csalárd kereskedők – írja a nemzetgazdasági tárca.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

Adóztatnák a google-t és a facebookot

A „magyar google-adó” biztosítja azt, hogy a hazánkban gazdasági tevékenységet végző világcégek sem mentesülhetnek a közteher-viselési kötelezettség alól. Az eszköz a reklámadó-kötelezettség teljesítésének kikényszerítésére szolgál. Így például 10 millió forintos, többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhat, az a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklám-közzétevő, amely – az adóhatósági felhívás ellenére – nem tesz eleget bejelentkezési kötelmének.

Most drágulna a tankolás

2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötné az adócsomag. A gazdasági tárca a tavaszi adócsomagban két javaslatot terjeszt elő, a döntés az Országgyűlésé. Amennyiben az Országgyűlés által meghatározott küszöbértékét meghaladja a kőolaj világpiaci ára, akkor a most hatályos adómérték nem változik. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára a küszöbérték alá csökken, a gázolaj adómértéke 120,35 Ft/liter, az ólmozatlan benzin adómértéke 125 Ft/liter, az ólmozott benzin és a petróleum adómértéke 129,2 Ft/liter lenne. Vagyis a gázolaj adómértéke 10, a benziné és a petróleumé 5 forinttal nőne literenként. A két küszöbérték, amelyet a tárca az adócsomagban javasol: 50, illetve 40 USD/hordó, ami a Brent olajfajta adott negyedév végén érvényes világpiaci árára vonatkozik. Az így befolyó többletbevételt a tervek szerint a hazai alsóbbrendű utak felújítására költenék.

A már korában bejelentett áfacsökkentésekről és a kétgyermekesek családi adókedvezményének tervezett növeléséről ebben a cikkünkben olvashat.

Az adócsomag további részleteit is keresse az Adó Online-on!


Kapcsolódó cikkek:


EKAER helyett itt a BIREG a fuvaroknál
2021. január 15.

2021. január 1-től nagymértékben átalakultak az EKAER szabályok, sokak számára kedvező módon. A nemzetközi közúti fuvarozásban érintett szállítmányozók, feladók, címzettek azonban mégsem dőlhetnek hátra, a januártól újonnan belépő engedélyregisztrációs kötelezettség, a BIREG miatt - írja az RSM blogja.

Szent és kevésbé szent könyvek – 3. rész – Újszövetség másképp
2021. január 15.

Az Újszövetséghez számos apokrif irat kapcsolódik. Ezek többsége evangélium, az egyes apostolok cselekedeteinek könyvei, az apostolok levelei, illetve végítéletet, a túlvilágot bemutató apokalipszisek, látomások, jóslatok. Ezek gyakran tartalmaznak pénzügyi vonatkozásokat is, írásunkban ezek közül emelünk ki néhányat.