Adóváltozások: 50 ezerrel több kerülhet a zsebbe


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövőre változó adójóváírási jogszabály azt eredményezi, hogy a havi 170 ezer forint körüli bruttó jövedelemmel rendelkezők havi öt ezer forinttal több nettó jövedelemhez jutnak – jelentette ki egy reggeli televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter.

A személyi jövedelemadó rendszeren belül változó adójóváírás a havi 170 ezer forint bruttó jövedelemnél némileg kevesebbet keresőket, illetve a havi 220 ezer forintot el nem érő keresetűeket is kedvezően érinti – mondta a Napkelte című műsorban Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: az adójóváírás megváltozása az említett esetekben évente mintegy 50 ezer forint nettó keresetnövekedést jelent.

A változtatás eredményeképpen összességében mintegy 30 milliárd forint többlet jövedelemhez jutnak az érintettek, amire a gazdaság kifehérítéséből származó költségvetési többletbevétel teremti meg a fedezetet – mondta Veres János.

Az adórendszer jövő évi átalakításáról elmondta: a Pénzügyminisztérium kormány elé kerülő változtatási javaslatai az adózás egyszerűsítését és a kiszámíthatóság növelését szolgálják, kevesebb adóbevallást, illetve adóbevallási sort kelljen kitölteniük az adózóknak. Hozzátette azt is, hogy jövőre még nem kerül sor az adórendszer jelentősebb átalakítására, annak keretfeltételeit csak 2008 január végéig dolgozzák ki a ˝versenyképességi kerekasztal˝ ajánlásait is figyelembe véve, és a bevezetése 2009-től várható.

Az augusztusi 8,3 százalékos 12 havi inflációra vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy bár az infláció júliushoz képest nem csökkent, de nem is nőtt. A szaktárca prognózisa szerint szeptemberben már mérséklődik az infláció, s decemberre akár öt százalék alá is kerülhet a fogyasztói áremelkedés mértéke – fűzte hozzá.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.