Adóváltozások: 50 ezerrel több kerülhet a zsebbe


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövőre változó adójóváírási jogszabály azt eredményezi, hogy a havi 170 ezer forint körüli bruttó jövedelemmel rendelkezők havi öt ezer forinttal több nettó jövedelemhez jutnak – jelentette ki egy reggeli televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter.

A személyi jövedelemadó rendszeren belül változó adójóváírás a havi 170 ezer forint bruttó jövedelemnél némileg kevesebbet keresőket, illetve a havi 220 ezer forintot el nem érő keresetűeket is kedvezően érinti – mondta a Napkelte című műsorban Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: az adójóváírás megváltozása az említett esetekben évente mintegy 50 ezer forint nettó keresetnövekedést jelent.

A változtatás eredményeképpen összességében mintegy 30 milliárd forint többlet jövedelemhez jutnak az érintettek, amire a gazdaság kifehérítéséből származó költségvetési többletbevétel teremti meg a fedezetet – mondta Veres János.

Az adórendszer jövő évi átalakításáról elmondta: a Pénzügyminisztérium kormány elé kerülő változtatási javaslatai az adózás egyszerűsítését és a kiszámíthatóság növelését szolgálják, kevesebb adóbevallást, illetve adóbevallási sort kelljen kitölteniük az adózóknak. Hozzátette azt is, hogy jövőre még nem kerül sor az adórendszer jelentősebb átalakítására, annak keretfeltételeit csak 2008 január végéig dolgozzák ki a ˝versenyképességi kerekasztal˝ ajánlásait is figyelembe véve, és a bevezetése 2009-től várható.

Az augusztusi 8,3 százalékos 12 havi inflációra vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy bár az infláció júliushoz képest nem csökkent, de nem is nőtt. A szaktárca prognózisa szerint szeptemberben már mérséklődik az infláció, s decemberre akár öt százalék alá is kerülhet a fogyasztói áremelkedés mértéke – fűzte hozzá.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.