Adózás a halál után…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adók behajtásáért felelős brit hatóság nem kímél senkit ha az adók beszedéséről van szó, ez alól még az sem kivétel, ha valaki távozik az élők sorából…

Nagy Britanniában előfordulhat, hogy az adók beszedéséért felelős HMRC (HM Revenue & Custom) egyszer csak kopogtat az ajtón, és be nem fizetett adót követel az után a családtagunk után, aki nemrég hunyt el. A HMRC nyomást gyakorol az ottani bankokra, hogy megkapják azon ügyfelek adatait, akik külföldi bankszámlával rendelkeznek, még azokét is, akik már elhunytak.

Nem az a probléma, hogy külföldi bankszámlával rendelkezik valaki, hanem az, hogy a külföldön kapott kamatot le kell adózni, amit sokszor elfelejtenek a tulajdonosok. Akit rajtakap a hatóság, hogy elfelejtette befizetni az adót, könnyen egy fizetési felszólítással, vagy büntetéssel találja szemben magát, ami alól még az sem kivétel, ha a tulajdonos már elhunyt. Ilyenkor a családtagokra hárul az hátralékok kifizetésének a terhe, ami elérheti a hátralék 100 százalékát is.

A hatóságnak lehetősége van arra, hogy az elhalálozott tulajdonosok adatait 3 évre visszamenőleg begyűjtse, és ha hátralék van, benyújtsa a számlát a megdöbbent családtagoknak, akik sokszor nem biztos, hogy tudják, a rokonuknak volt külföldi számlája. Abban az esetben, ha a családtagok szabályosan befizetik az örökösödési adót, kérhetik az általuk kifizetett büntetés visszatérítését.

Magyarországon az itthon nyitott számlák kamatai után fizetendő adókat közvetlenül levonják a számláról, így nálunk nem jelenthet problémát az esetleges adóhátralék.

Az Európai Unión belül több országgal is van a hazai hatóságnak megállapodása, mely értelmében, ha valaki külföldön nyit számlát, akkor azt a külföldi bank jelenti az illetékes adóhatóságnak, így a tulajdonos jobban teszi, ha bevallja és befizeti a számított adót a külföldön kamatozó pénze után.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?