Áfamentes az adományozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyhangúlag elfogadta az Országgyűlés az áfa-törvény módosítását, amely szerint áfamentes lesz az adományozás. A törvénymódosítást sürgősséggel hirdetik ki, és a kihirdetést követő napon hatályba is lép.

Korábban a közcélú adomány nem tartozott az áfa-törvény szerinti termékértékesítés körébe, így nem keletkeztetett áfa-fizetési kötelezettséget sem. Az új áfa-törvény azonban megváltoztatta ezt a szabályozást és a közcélú adományokat is áfa-körbe sorolta, így jelentősen visszaesett az adományozások száma és anyagi értéke – olvasható a törvényjavaslat indokolásában.

A törvénymódosítás kivette a termékértékesítés fogalmi köréből a közcélú adományt, így az nem tartozik az áfa-törvény hatálya alá. Szintén nem tartozik majd az áfa-törvény hatálya alá a szolgáltatásnyújtás fogalmi köréből a közcélú adományként nyújtott szolgáltatás.
A módosítás a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően juttatott adományokra kell alkalmazni.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.