Orbánék kifutnak az időből?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kifuthat az időből a kormány, ha nem nyújtja be azonnal azokat a módosító javaslatokat, amelyeket még júliusban szeretne hatályba léptetni. Ide tartozik a sávos társasági adó kiterjesztése, a kis adók megszüntetése és a 98 százalékos büntetőadó is.

A Napi Gazdaság szerdai lapszámának cikke

Késésben van a kormány az adótörvények benyújtásával, legalábbis ha tartani akarja magát ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy bizonyos módosítások már július elsejétől hatályba lépnek. Ebbe a körbe tartozik a sávos társasági adó kiterjesztése, a kis adók megszüntetése és a hatvan napon túli végkielégítésekre, jutalmakra rakódó 98 százalékos adó. A bankokat, biztosítókat terhelő adó hatályba léptetése is az idén várható, ám azt egyelőre nem tudni, mikor.

 

Ahhoz, hogy a javaslatok életbe lépjenek, legalább három hétre van szükség: sürgősséggel ugyanis elvileg egy hét alatt le lehet zavarni az általános és részletes vitát – bár ez nem elegáns, az alkotmány sorainak megfelel -, amelyet a szavazás, további egy hét után pedig a zárószavazás követ. Ha sürgős kihirdetést is kér a kormány a köztársasági elnöktől, a zárószavazást követő néhány nap után meg is jelenhet a törvény a közlönyben.

Ennél több idő az adócsökkentések és a sávhatár kitolása esetében nem kell, hiszen az adózók számára kedvező módosítást akár azonnal hatályba lehet léptetni.

Nem ennyire egyszerű a helyzet azonban a végkielégítések megadóztatásával kapcsolatban. Amellett hogy több szakértő szerint is fennállnak alkotmányossági aggályok – ráadásul az Alkománybíróság (Ab) szereti visszadobni azokat a törvényeket, ahol megfelelő szabályozás híján a túladóztatás eszközéhez nyúl a mindenkori kormány -, eleve nem lehet azonnal hatályba léptetni a szabályozást. Itt ugyanis már szükséges a hatálybalépést megelőző 45 napos felkészülési időt is figyelembe venni, amit az Ab maga határozott meg.

 

Ugyanakkor már a feszített tempó mellett is kicsúszott a kormány a határidőből, hiszen elsejéig már csak két hét van. Vagyis vagy azonnal beterjeszti a javaslatokat a kormány az országgyűlésnek, vagy veszélybe kerül a július elsejei hatálybalépés. A törvényalkotási menet egyébként még most is döcög, hiszen a javaslatokat egyelőre képviselők nyújtják be és nem a kormány.

Fel is kell készülni
A feszes tempó azért is fontos lenne, mert a tízszázalékos kedvezményes adókulcs kiterjesztésére 500 millió forint adóalapig, illetve a tíz kis adó kivezetésére a vállalkozásoknak is fel kell készülniük. Itt még nem tisztázott, hogy a kormány évközbeni vagy visszamenőleges módosítást tervez-e. Ha évközbenit, akkor a vállalkozásoknak majd ketté kell bontaniuk az idei évet, és az első felét a korábbi, a másodikat pedig az utóbbi szabályok szerint kell kezelniük. Ha a módosítás visszamenőleges lesz, akkor pedig már a júliusban esedékes előlegeknél is figyelembe kell venni az új szabályokat.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.