Áfát emelnek Csehországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy-egy százalékponttal – 15 százalékra és 21 százalékra – emelkedik január elsejétől az áfa két kulcsa Csehországban. A két adósávot később egyesítik, és 2016-tól egységes 17,5 százalékos áfa-kulcs lesz érvényben.


A kormány intézkedéseinek célja, hogy 2013-ban és 2014-ben a GDP három százaléka alá szorítsa az állami költségvetés hiányát. 2013-ban a tervezett hiány 2,9 százalék, 2014-ben pedig 1,9 százalék. A cseh pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az idén 3 százalék lesz a deficit.

A cseh reformcsomag része, hogy szintén jövő évtől kezdve 2015-ig megszűnik a gazdáknak nyújtott „zöld gázolajnak” nevezett kedvezmény, s bevezetik a boradót is. Az egyéni, illetve kisvállalkozók által fizetett adókat is módosítják. Januártól „szolidaritási adót” vetnek ki azokra, akik éves jövedelme meghaladja az éves átlagkereset 48-szorosát. A prágai sajtó ezt az intézkedést, amely 2015-ig marad érvényben, „milliomosadónak” nevezte el.

A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd az államfő aláírásával lép érvénybe. Petr Necas miniszterelnök arra számít, hogy a reformcsomagot a parlament elfogadja. Úgy véli: ha elutasítaná, akkor a kormánynak is távoznia kellene.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.