Áfát emelnek Csehországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy-egy százalékponttal – 15 százalékra és 21 százalékra – emelkedik január elsejétől az áfa két kulcsa Csehországban. A két adósávot később egyesítik, és 2016-tól egységes 17,5 százalékos áfa-kulcs lesz érvényben.


A kormány intézkedéseinek célja, hogy 2013-ban és 2014-ben a GDP három százaléka alá szorítsa az állami költségvetés hiányát. 2013-ban a tervezett hiány 2,9 százalék, 2014-ben pedig 1,9 százalék. A cseh pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az idén 3 százalék lesz a deficit.

A cseh reformcsomag része, hogy szintén jövő évtől kezdve 2015-ig megszűnik a gazdáknak nyújtott „zöld gázolajnak” nevezett kedvezmény, s bevezetik a boradót is. Az egyéni, illetve kisvállalkozók által fizetett adókat is módosítják. Januártól „szolidaritási adót” vetnek ki azokra, akik éves jövedelme meghaladja az éves átlagkereset 48-szorosát. A prágai sajtó ezt az intézkedést, amely 2015-ig marad érvényben, „milliomosadónak” nevezte el.

A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd az államfő aláírásával lép érvénybe. Petr Necas miniszterelnök arra számít, hogy a reformcsomagot a parlament elfogadja. Úgy véli: ha elutasítaná, akkor a kormánynak is távoznia kellene.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.