Akcióban Orbánék: egy merész terv és egy nyugtató bejelentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Továbbra sem tágít adócsökkentési terveitől az Orbán-kormány, amely a hétvégén jelentette be, hogy tartani kívánja a Bajnai-kormány hiánycélját.

Az adócsökkentés a kormány által kijelölt egyik fő irány, mondta el Szijjártó Péter vasárnap a rendkívüli kormányülés második napján tartott sajtótájékoztatón Lovasberényben.

Mérlegelik az egykulcsos szja-t

A kormány előtt levő és mérlegelendő variációk közül az egyik egy egykulcsos, 16 százalékos mértékű személyi jövedelemadó rendszer. Amikor a kormány ezt elemzi, azt is vizsgálat alá veszi, hogy a családi elemek miként tudnak, vagy tudnának abban megjelenni””. Az átalakítás és a bevezetés időpontja is „”a mérlegelendő szempontok között van”” – magyarázta a miniszterelnök szóvivője az MTI híradása szerint.

Hozzátette: azok a szempontok, amelyeket a Fidesz és a KDNP gazdaságpolitikájának homlokterébe helyezett, vissza kell, hogy köszönjenek az új adórendszerben is. „”Ez is a mérlegelés része””.

A kormányprogramban az adórendszerről annyi szerepelt: csökkenteni kell az adónemek számát, egyszerűsíteni az adóbevallásokat, szélesíteni az egyszerűsített adózási módozatok körét, egyszerűsíteni kell, vagy ki kell iktatni a hosszú és bonyodalmas előzetes hivatali engedélyezéseket is, csökkenteni az adó- és statisztikai adminisztrációt.

Egy februári tévéinterjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke még arról beszélt, nem lehet egykulcsos az adórendszer, több kategóriára van szükség, és az adórendszernek figyelembe kell vennie, hogy a megkeresett összegből hányan élnek.

Januárra tervezték az adóreform kezdetét

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter márciusban egy televíziós interjúban azt mondta, hogy év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől három év alatt tervezik végrehajtani.

Tavaly decemberben az MTI-nek adott interjúban Matolcsy arról beszélt, hogy a Fidesz előtt háromféle adóváltozat van. Az egyik verzió radikális szja-csökkentéssel, egykulcsos családi jellegű jövedelemadózással számol, a másik azt jelentené, hogy valamennyi adónemnél csökkentenék a jelenlegi kulcsokat, a harmadik pedig csak járulékcsökkentéssel kalkulál, de itt felmerült, hogy ne csak a munkaadói, hanem a munkavállalói járulék is mérséklődjék. A politikus 2008 végén azt mondta, érdemes megfontolni az egykulcsos személyi jövedelemadót és annak családi változatát.

Varga Mihály államtitkár 2009. szeptember végén a 47. közgazdász vándorgyűlésen fejtette ki azt az álláspontját, hogy a költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál.

Tartja a kormány a hiánycélt

Mint arról korábban beszámoltunk, Varga Mihály a hétvégi kormányülés első napján bejelentette: a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt. Hozzátette azonban, hogy a 2010-es költségvetés több adata nagyságrenddel eltér a valóságtól, ezért azonnali intézkedésekre van szükség – a kormány akciótervet dolgoz ki a hiány tarthatósága érdekében.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter visszautasította az államtitkár azon kijelentését, miszerint nem igaz a büdzsé több tétele. Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a költségvetés egyenlegét érintő kockázatokról részletesen beszámolt, azok kezelésének módját is a legtöbb esetben kidolgozta az előző kormány. A költségvetésben elkülönített tartalékok erre elegendőek is – tette hozzá.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint kommunikációs trükkről van szó, amikor a Fidesz a gazdaság állapotáról beszél: mindent a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányra próbálnak ráfogni, és előkészítik az újabb megszorításokat.

Londoni elemzők az utóbbi napok kormányzati kommunikációja mögött a kampányígéretek és a lehetőségek közötti különbség elmagyarázásának szándékát sejtik, írja az MTI.

Megnyugodhatnak a kedélyek

Varga Mihály a hiánycél tartásáról szóló bejelentése mindenesetre megnyugtathatja a piacokat, és megállíthatja a forint gyengülését, vélik elemzők. Pozitív üzenet, hogy a kormány tartani akarja a hiánycélt, de a bizalom teljes helyreállításához részletes és a piacok számára hiteles tervre van szükség.

Forrás: Menedzsment Fórum


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.