Aktualitások a jövedéki adózásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó szaklap írása a jövedéki szabályozás területén az elmúlt időszakban felmerült aktuális kérdésekkel, ügyekkel foglalkozik.

1. Energiaterméknek minősülő alkoholtermékek

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 3. § (1) bekezdés 29. pontja alapján jövedéki termék az energiatermék, a sör, a csendes és habzóbor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék, az alkoholtermék és a dohánygyártmány.

Elsőre azt gondolnánk, hogy az egyes jövedéki termékkategóriák között nem igazán lehet átfedés, mert azok általában egzakt módon, többnyire Kombinált Nómenklatúra Kódokkal (a továbbiakban: KN-kód) definiált termékeket foglalnak magukban (a különböző alkoholok és az energiatermékek esetében) vagy az előbbiektől alapjaiban eltérő karakterisztikájú termékek (dohánygyártmányok). Mégis előfordul, hogy egy termék egyszerre minősül alkoholterméknek és energiaterméknek, és mivel e két termékkategóriára vonatkozó bizonyos jövedéki szabályok egyes esetekben eltérhetnek, felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben melyik termékkörre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni, és így különösen milyen adómértékkel kell a termék után adózni.

Itt tudhat meg többet a cikkről.Kapcsolódó cikkek

2021. október 21.

PwC: növekszik a nyomás a pénzügyi vezetőkön

Növekvő elvárásoknak kell megfelelniük a hazai pénzügyi vezetőknek, mindezt szűkös fejlesztési projektekre szánt erőforrásokkal – olvasható a PwC Magyarország felmérésében.