Aktualitások a jövedéki adózásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó szaklap írása a jövedéki szabályozás területén az elmúlt időszakban felmerült aktuális kérdésekkel, ügyekkel foglalkozik.

1. Energiaterméknek minősülő alkoholtermékek

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 3. § (1) bekezdés 29. pontja alapján jövedéki termék az energiatermék, a sör, a csendes és habzóbor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék, az alkoholtermék és a dohánygyártmány.

Elsőre azt gondolnánk, hogy az egyes jövedéki termékkategóriák között nem igazán lehet átfedés, mert azok általában egzakt módon, többnyire Kombinált Nómenklatúra Kódokkal (a továbbiakban: KN-kód) definiált termékeket foglalnak magukban (a különböző alkoholok és az energiatermékek esetében) vagy az előbbiektől alapjaiban eltérő karakterisztikájú termékek (dohánygyártmányok). Mégis előfordul, hogy egy termék egyszerre minősül alkoholterméknek és energiaterméknek, és mivel e két termékkategóriára vonatkozó bizonyos jövedéki szabályok egyes esetekben eltérhetnek, felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben melyik termékkörre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni, és így különösen milyen adómértékkel kell a termék után adózni.

Itt tudhat meg többet a cikkről.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.