Aktualitások a jövedéki adózásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó szaklap írása a jövedéki szabályozás területén az elmúlt időszakban felmerült aktuális kérdésekkel, ügyekkel foglalkozik.

1. Energiaterméknek minősülő alkoholtermékek

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 3. § (1) bekezdés 29. pontja alapján jövedéki termék az energiatermék, a sör, a csendes és habzóbor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék, az alkoholtermék és a dohánygyártmány.

Elsőre azt gondolnánk, hogy az egyes jövedéki termékkategóriák között nem igazán lehet átfedés, mert azok általában egzakt módon, többnyire Kombinált Nómenklatúra Kódokkal (a továbbiakban: KN-kód) definiált termékeket foglalnak magukban (a különböző alkoholok és az energiatermékek esetében) vagy az előbbiektől alapjaiban eltérő karakterisztikájú termékek (dohánygyártmányok). Mégis előfordul, hogy egy termék egyszerre minősül alkoholterméknek és energiaterméknek, és mivel e két termékkategóriára vonatkozó bizonyos jövedéki szabályok egyes esetekben eltérhetnek, felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben melyik termékkörre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni, és így különösen milyen adómértékkel kell a termék után adózni.

Itt tudhat meg többet a cikkről.Kapcsolódó cikkek

2022. december 6.

Kisokos az innovációs járulékról

Cikkünkben ismertetjük az innovációs járulék szabályozását, elmondjuk, miként mentesülnek a járulékfizetés alól a kkv-k, és külön kitérünk a járulék és a kiva viszonyára.

2022. december 5.

Varga Mihály reagált Matolcsy éles bírálatára

A jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat – közölte a pénzügyminiszter Facebook-oldalán hétfőn.