Alig volt szabálytalanság a torkos csütörtökön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatvanhárom vizsgálatból mindössze ötször találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi revizorai a torkos csütörtöki ellenőrzésen. Akadt ugyan olyan vendéglátóhely, amely az ilyenkor szokásos árengedményt a pénztárgép használatának mellőzésével akarta kompenzálni, a jellemző mégis a nyugtaadás és a szabályszerűen bejelentett alkalmazott foglalkoztatása volt.


A NAV revizorai Torkos Csütörtökön is ellenőrizték a fővárosi vendéglátóhelyeket. Huszonnyolc helyszínen arra voltak kíváncsiak, hogy a „torkoskodó” vendégek kapnak-e szabályos nyugtát az elfogyasztott ételekről, italokról – olvasható az adóhatóság honlapján megjelent közleményben.

A vizsgáltak közül mindössze két étterem mulasztotta el beütni a bevételt az online pénztárgépbe, ezeken a helyeken nyugta helyett csupán pincérblokkot adtak a vendégnek. Az egyik vállalkozó elmondta, hogy az ilyenkor szokásos árengedményt azzal akarta kompenzálni, hogy a bevételt adózás nélkül teszi zsebre.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

A revizorok az alkalmazottak bejelentését is vizsgálták. A szabályok betartása ezen a téren is jellemző volt, a vendéglátóhelyek tizenhatból mindössze három foglalkoztatottal kapcsolatban mulasztottak. Volt olyan, ahol a pincért bejelentették, azonban a konyhalányt nem.

A NAV az elmúlt évhez hasonlóan – az idei ellenőrzési irányokban meghatározottak szerint – 2015-ben is rendszeresen és visszatérően ellenőrzi a fővárosi vendéglátóhelyeket. A korábban feltárt szabálytalanságok súlya és gyakorisága miatt a múlt nyári ellenőrzéssorozat hónapokon át tartott és több száz revizort mozgósított.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.