Állami segítség az állástalan lakáshiteleseknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Márciusban elfogadhatja a parlament azt a törvényjavaslatot, amely szerint az állam két évre készfizető kezességet vállalna a törlesztőrészletek egy részére, ha az adós a válság miatt vesztette el állását, miközben lakáscélú hiteltörlesztése megemelkedett.

A törvényjavaslat szerint két évig állami készfizető kezességet kap a havi törlesztés különbözetére az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el munkáját, és vállalja, hogy a lakáskölcsönéből legalább havi 10 ezer forint törlesztést fizet. Csak a 20 millió forintnál nem nagyobb eredeti hitelösszeggel rendelkező kaphat támogatást, amennyiben a hitel fedezetéül lekötött lakáson kívül nincs másik lakása, és családjával a fedezetül lekötött lakásban lakik.

Az álláskeresőnek a bankjánál kell kezdeményeznie a lakáshitele módosítását. A bank ezt köteles elfogadni, amennyiben az ügyfél a feltételeknek megfelel, és azt igazolja. A módosítás után az ügyfél legalább havi 10 ezer forint törlesztőrészletet fizet, az állam pedig automatikusan készfizető kezességet vállal az eredeti törlesztő részlet és a 10 ezer forintnyi havi fizetés közötti összegre. A kezesség 24 hónapra szól és ingyenes, a bank sem számíthat fel díjat a szerződés módosításáért.
A két évig tartó csökkentett havi törlesztőrészlet és az eredeti törlesztés különbségének megfizetéséről a bank és az ügyfél állapodik meg, és ha azt az ügyfél nem tudná megfizetni, helyére lép az állam. A differencia megfizetése történhet a későbbiekben megemelt havi törlesztő részlettel, vagy pedig a futamidő meghosszabbításával.

A törvényt a parlamenti elfogadás után az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, az ezt követő 15 nappal léphet hatályba.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.