Amerikai kiegészítő vám: ismerjük a kivételeket!

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. július 6.
Rovat:

Június 22-től számos USA-ból érkező termék vámterhe nőtt 25 százalékkal, ezért érdemes tisztában lenniük a cégeknek a kivételekkel, speciális eljárásokkal, amelyekkel jelentős vámteher megspórolható – hívta fel a figyelmet közleményében az RSM Hungary.


A vámteher emelése természetszerűen jelentkezik a termék belföldi fogyasztói árában. Ha valaki előveszi a számológépet, – kiszámolván, hogy mennyi az emelkedés – és az eddig az USA-ból importált és jelenleg a vámteher emeléssel érintett termék után fizetett vám összegét megnöveli 25 százalékkal, nem biztos, hogy a korrekt értéknövekedést fogja megkapni! Ugyanis a 25 százalék vámtétel növekedés az import vámterhek számítási metodikája miatt jelentősebb is lehet. „Gondoljunk csak arra, hogy az import áfa alapjába bele kell számítani a fizetendő vámterhet, ami már eleve nagyobb növekedést jelent, mint a 25 százaléknyi vámtétel növekedés.  Emellett kalkulálni kell a vámfolyamatok során felmerülő egyéb terhekkel, költségekkel, amelyek mértékét szintén befolyásolhatja a 25 százalék kiegészítő vám”- mutat rá Falcsik István, az RSM Hungary vámüzletágának vezetője. 

Egy másik szempontból érzékeltetve a kiegészítő vám hatását még elszomorítóbb a helyzet. Az érintett termékek olyanok voltak, amelyekre az eddig alkalmazott vámtétel 0-10 százalék között mozgott. Ehhez képest elképesztően magas a kiegészítőnek nevezett plusz 25 százalék, hiszen most nem az eddig alkalmazott 0-10 százalékos vámtételek emeléséről van szó, hanem alkalmazásuk mellett további 25 százalék kiegészítő vám alkalmazásáról.  Összegezve, a 25 százalékos növekedés önmagában is jelentős, de a valóságban nagyobb teherként fog realizálódni az alapanyagok és a termékek fogyasztói áraiban.

A kiegészítő vámmal érintett cégeknek ebben a helyzetben meg kell vizsgálniuk azokat a legális lehetőségeket, amelyek segíthetnek a vámteher csökkentésében.

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

Elsődlegesen azzal kell tisztában lenni, hogy annak ellenére, hogy a behozott termék szerepel az érintett körben, nem biztos, hogy alkalmazni kell az emelt vámtételt. Ez az import folyamatok egy kis részét érinti, de érdemes megvizsgálni, hogy a termék mikor hagyta el az USA határát, azaz mikor történt meg az exportálása. Ugyanis nem tartoznak a kiegészítő vám hatálya alá azok a termékek, amelyek még 2018. június 22-e előtt kerültek az USA-ból exportálásra és jelenleg még nincsenek szabadforgalomba helyezve. Szintén kivételként kell kezelni azokat a termékeket, amelyekre 2018. május 17-e előtt vámmentességgel vagy vámcsökkentéssel adtak behozatali engedélyt.

Másodlagosan fontos átgondolni azokat a vámtehercsökkentő lehetőségeket, amelyek a kiegészítő vám alkalmazása nélkül is adottak. Ilyen például a vámfelfüggesztés, a vámraktározás valamint a feldolgozási eljárások. Falcsik István szerint míg alacsony vámtétel esetében lehet, hogy nem volt számottevő a potenciális megtakarítás a cégek számára, most azonban megnőtt ezen vámjogi megoldások jelentősége és mivel a „vámháborúnak” még nincs vége, érdemes mielőbb lépniük a vállalat számára kedvezőbb megoldás irányába – zárul az RSM Hungary közleménye.


Kapcsolódó cikkek:


Adózási tudnivalók szüretelőknek II.
2018. október 15.

A mezőgazdasági tevékenységet üzletszerűen folytató vállalkozások, gazdák számára az idényjellegű munkacsúcsokhoz, így az őszi betakarításhoz is az ún. egyszerűsített foglalkoztatás biztosít rugalmas alkalmazkodási lehetőséget.

Roncsautóban tárolták az adózatlan cigarettát
2018. október 13.

Hamis márkajelzésű ruhákat és nagy mennyiségű adózatlan cigarettát foglaltak le 215 millió forint értékben a NAV pénzügyőrei Budapesten egy ellenőrzéssorozatban.