APEH licit: lakás nagymamával, kutyával, családfővel eladó!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden hétre jut egy árverés: az árverezéssel foglalkozó cégek szerint a gazdasági válság miatt kétszeresére emelkedett a bedőlt hitelek miatti árverések száma, míg az APEH-nál nem érzékelik az árverezési dömpinget. Lehet, hogy azért nem, mert náluk a nagymamával együtt kerül árverésre az ingatlan.

Beigazolódott jóslat: nyáron árverezési dömping van

Beigazolódott a Creditexpress Magyarország Kft. behajtási csoport vezetőjének áprilisi jóslata, amikor is azt nyilatkozta nekünk, hogy ő azt valószínűsíti, hogy az ingatlanárverezések csúcspontja nyárra várható. Almási Krisztián az tippelte, hogy a nyári hónapokra fog elfogyni az emberek tartaléka, azaz az igazi törlesztési gondok ekkor kezdődnek el. A cégnél a múlt héten is tartottak árverést, itt a reménybeli vevők 35 ingatlanra licitálhattak, ebből kettő kelt el. Persze nem rögtön kerül valakinek a lakása licit alá. A bankoknak ugyanis elsődleges érdeke az, hogy megtartsa hitelesét, mert a kalapács alatt értékesített ingatlanok jóval a piaci ár alatt kelnek el.

A Creditexpessnél a kikiáltási ár az ingatlan piaci értékének átlagosan 70 százaléka, lefelé alkudni nem lehet. Az árverésen az adóson kívül bárki részt vehet, aki a 200 ezres ajánlati biztosítékot megfizeti. Az ajánlati biztosíték adásvétel esetén foglalónak minősül és a vételárba beleszámít. Azoknak pedig, akik az értékesítésen eredménytelenül vettek részt, az ajánlati biztosítékot soron kívül visszafizetik. Az aukciókra egyébként egyre többen mennek el befektetési szándékkal. Ezek az emberek általában ingatlanforgalmazók, de sokszor tűnik fel az adós rokona, jó barátja is – mesélte Almási Krisztián. Amelyik ingatlan nem kel el, azt még kétszer licitre bocsátják. Ha harmadszorra sem talál gazdára, illetve ha az adós addigra sem tudja kiegyenlíteni tartozását, akkor a lakását visszaadják a banknak. A cégnek mostani lakóingatlan árverési kínálatában található olyan Veszprém megyei 163 nm-es alapterületű családi ház, amelynek kikiáltási ára 3 millió 681 ezer forintról indul majd július végén, de ugyanekkor egy Budapest II. kerületi, a Pusztaszerin úton található lakást 24 millióért kerül kalapács alá. Ezzel a tulajdonos már 9-11 millió mínuszról indul. Adatbázisunkban, ugyanebben az utcában, az ilyen paraméterű lakásokat 33,3-35,5 millióért hirdetik.

Lakás eladó a nagymamával

Míg a Creditexpess-nél a következő licitálás eredményét csak a jövő héten tudjuk majd meg, addig az APEH-nál már holnap kiderül, hogy milyen eredménnyel zárult a licitálásuk. Az adóhatóságnál holnap vernek dobra egy XI. kerületi ingatlant: ennek a 38 nm-es tégla építésű lakásnak a kikiáltási ára 7,7 millió forint, ami jó vételt jelenthetne új gazdájának, de! – a buktató ennél a lakásnál az, hogy a lakás haszonélvezeti joggal terhelt, tehát lakott állapotban kerül kalapács alá. Az ilyen lakásokat csakis befektetési céllal érdemes megvásárolni – mondta dr. Pacsika Szabolcs. A jogi doktor egyébként nem lepődött meg azon, hogy így kerülnek értékesítésre lakások, mert ahogy elmondta, a behajtó cégek nem is csinálhatnak mást. A haszonélvezőt ugyanis élete végéig megilleti a lakhatási joga, azaz ha a tulajdonos elherdálta lakását, őt ez nem érinti.

Mivel a haszonélvezeti jog mindent visz, ezrét az ilyen lakások megvásárlása előtt a földhivatalban érdemes megnézni, hogy hány éves a haszonélvező – mondta dr. Pacsika Szabolcs. Ez az információ egyébként a tulajdoni lapon mindig fel van tüntetve. Az APEH-nál egyébként a tavalyinál valamivel több licitálást kezdtek, ám rosszabb eredménnyel. A meghirdetett árverések iránt ugyanis koránt sincs akkora kereslet, mint az előző évben. Az ingatlanok esetében a sikeres árverések száma 35, a befolyt összeg pedig 45 százalékkal maradt alatta a tavalyinak. Az adóhatóság szerint ennek leginkább az az oka, hogy csökkent a fizetőképes kereslet az efféle vagyonelemek iránt. A visszaesés az ingóságokból befolyt összeg esetében kisebb, mindössze 16 százalékos volt, ám ennek az is oka lehet, hogy a sikeres árverések darabszámában némi növekedés volt megfigyelhető. Tavaly egyébként több mint 8 milliárd forint értékben árverezett el ingatlanokat az APEH. Ez 5352 árverést jelentett, melyből 4350 esetben ingóság és 1002 esetben ingatlan került kalapács alá.

Szeptemberben újabb csúcs jöhet a nemfizetés miatt

Szeptemberben várhatóan újabb csúcs várható a bedőlő hitelek számában. Úgy tudjuk, azon adósok közül, akik most érnek a tartalékaik végére, sokan hitelkártyákhoz kapcsolódó és személyi kölcsönöket vesznek fel. Holott ezzel két-három hónapnál több időt nem tudnak nyerni, és az ilyen típusú hitelek magas kamatai miatt akkor is nagy bajban lesznek, ha időközben sikerül munkát találniuk – mondta Almási Krisztián. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének tapasztalat szerint már most komoly bajban vannak a hitelesek. A szervezet főtitkára elmesélte, hogy az is megeshet, hogy mire hazatér az adós a munkából, addigra lecserélték a zárat, és be sem nyithat a saját lakásába. Akadnak olyan panaszosaink, akik így jártak – figyelmeztet Lénárd Mariann, aki így folytatta: ilyesmi akkor történhet, ha a hitelszerződés kikötötte a bank opciós jogát. A bank elővételi joga ugyanis azt jelenti: ha az adós nem fizeti a részleteit, a pénzintézet felmondhatja a hitelszerződést, sőt a tulajdonos hozzájárulása nélkül megszerezheti az ingatlan tulajdonjogát. Sokan csak utólag ébrednek rá, hogy ilyen szerződést írtak alá, ugyanis akkor nem bíbelődtek az apró betűs részekkel, mikor megkapták a pénzt. Számos agyonreklámozott hitelközvetítő cég ajánlgatott hasonló, előnyösnek tűnő kölcsönt. Csak akkor derül ki, hogy mi az ügylet ára, mikor valaki elmarad a törlesztéssel. A pénzintézet sokszor azt sem engedi, hogy a megszorult ügyfél maga értékesítse piaci áron az otthonát – magyarázza Lénárd Mariann. Így előfordul például, hogy egy nyolcmillió forintos hitel fejében eladott lakáson ötmillióért ad túl a bank. Tehát az adós nemcsak hajléktalan lesz, de még tartozás is marad a nyakán. Ilyenkor azok a befektetők keresnek az üzleten, akik potom áron jutnak az ingatlanához.

7000 hajléktalan lesz

Bár a Bankszövetség konkrét számokat nem mond, nem rég azt nyilatkozták, hogy 2009-ban hétezer család veszítheti el otthonát a bedőlő hitelek miatt. Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára azt mondta, hogy a végrehajtások száma durva becsléseik szerint két-háromszorosa lesz a 2008-asnak. Ez pedig azt jelenti, hogy akár hétezer család is az utcára kerülhet, ha a bank visszaveszi a lakásukat. Ez 2008-hoz képest a végrehajtások számának megháromszorozódását jelenti.

Forrás: ingatlan magazin.com


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.