APEH: több mint másfél millió e-bevallás érkezett januárban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Január utolsó napjaiban – különösebb fennakadás nélkül – több mint 710 ezer bevallás érkezett elektronikusan az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) – mondta Nagy József, az adóhatóság titkársági főosztályának vezetője.

Az idén januárban összesen több mint 1,5 millió bevallást nyújtottak be elektronikusan. Tavaly egész évben érkezett nagyjából hárommillió bevallás. A múlt évi több mint 50 ezerrel szemben az idén már 700-800 ezer cégnek kell elektronikusan teljesítenie bevallási kötelezettségét.

A januári tapasztalatok azért is fontosak voltak, mert a hónap utolsó napjáig jelentős számú e-bevallást vártak, ugyanis a jogi személyiséggel rendelkező vállalkozásoknak január 31-éig kellett beküldeniük éves összesítőiket.

A Pénzügyminisztérium (PM) sajtóközleményében sikeresnek ítélte a rendszer főpróbáját. “A rendszer megfelelt a követelményeknek, az óránként érkező tíz-húszezer bevallást az ügyfélkapu folyamatosan jó ütemben fogadta és juttatta tovább az APEH e-bevallásra szolgáló portálja számára” – áll a PM közleményében.

Nagy József elmondta: az adózók és a könyvelőirodák megfogadták az APEH tanácsát, és jóval a határidő előtt megkezdték a bevallások beküldését. Január 24-e óta folyamatosan növekedett a beérkező bevallások száma, ez is hozzájárult ahhoz, hogy különösebb problémák nélkül sikerült fogadni a hatalmas adatáramot – tette hozzá.

Hétfőn hetvenezer, kedden 150 ezer, szerdán pedig mintegy kétszázezer e-bevallás érkezett az adóhivatalhoz. A tavaly megszokottól eltérően – amikor a munkaidő kezdetétől a végéig folyamatosan emelkedett a benyújtások száma – most a munkaidő után voltak a legaktívabbak az adózók, illetve képviselőik.

Forrás: Menedzsment FórumKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.