Február 15-től lehet visszaigényelni a regisztrációs adó egy részét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 15-től lehet visszaigényelni a regisztrációs adó egy részét azoknál a járműveknél, amelyeket 2004. május 1-e és 2005. december 31-e között hoztak be Magyarországra. Az igénylőknek 180 napjuk van a kérelem beadására, a megfelelő dokumentumokkal – számla, adás-vételi szerződés és a regadó befizetését igazoló számla – együtt. A kérelmet ahhoz a vámhivatalhoz kell eljuttatni, ahol korábban kiszabták a befizetendő összeget – mondta a Független Hírügynökségnek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Sipos Jenő hozzátette: a vámhatóságnak 90 napja van elbírálni a kérelmeket, és amelyik jogos, ott visszafizetik a pénz egy részét. A számítások szerint ez körülbelül 70 ezer járművet érint.

A vámhivatalok egyébként felkészültek, és a megfelelő ütemben fogják majd feldolgozni az adatokat – ígérte Sipos Jenő.

Az Országgyűlés decemberi döntése alapján a vám- és pénzügyőrség nem a teljes befizetett adót téríti vissza, csak azt a részét, amelyet korábban jogszerűtlenül vetettek ki. Az Európai Bíróság októberi döntése szerint a regisztrációs adó nem sérti ugyanis az uniós jogszabályokat, de a kiszabásánál nem voltak tekintettel az autó értékére. Emiatt a behozott használt autók után magasabb adót kellett fizetni a Magyarországon már nyilvántartásba vett hasonló használt járművekhez képest.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.