Február 15-től lehet visszaigényelni a regisztrációs adó egy részét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 15-től lehet visszaigényelni a regisztrációs adó egy részét azoknál a járműveknél, amelyeket 2004. május 1-e és 2005. december 31-e között hoztak be Magyarországra. Az igénylőknek 180 napjuk van a kérelem beadására, a megfelelő dokumentumokkal – számla, adás-vételi szerződés és a regadó befizetését igazoló számla – együtt. A kérelmet ahhoz a vámhivatalhoz kell eljuttatni, ahol korábban kiszabták a befizetendő összeget – mondta a Független Hírügynökségnek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Sipos Jenő hozzátette: a vámhatóságnak 90 napja van elbírálni a kérelmeket, és amelyik jogos, ott visszafizetik a pénz egy részét. A számítások szerint ez körülbelül 70 ezer járművet érint.

A vámhivatalok egyébként felkészültek, és a megfelelő ütemben fogják majd feldolgozni az adatokat – ígérte Sipos Jenő.

Az Országgyűlés decemberi döntése alapján a vám- és pénzügyőrség nem a teljes befizetett adót téríti vissza, csak azt a részét, amelyet korábban jogszerűtlenül vetettek ki. Az Európai Bíróság októberi döntése szerint a regisztrációs adó nem sérti ugyanis az uniós jogszabályokat, de a kiszabásánál nem voltak tekintettel az autó értékére. Emiatt a behozott használt autók után magasabb adót kellett fizetni a Magyarországon már nyilvántartásba vett hasonló használt járművekhez képest.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.

2024. február 20.

Az egykori katás ügyfelek nagy része más adónemben működteti vállalkozását

A vállalkozások száma 2022 óta nagyjából százezerrel 724 ezerre nőtt a Számlázz.hu-nál, azonban a katások a korábbinál jóval kisebb mértékben képviseltetik magukat. Míg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak, jelen pillanatban 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet választották. A többi ügyfél sem tűnt el, csak jellemzően más adónemet választott. Lassan, de növekedik az új katások köre is: az utóbbi egy évben (2023 február és 2024 februárja között) ötezerrel ismét nőtt a számuk.