Átalányadózó egyéni vállalkozó ingatlanának értékesítése


Egy átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozóként ad bérbe egy ingatlant. Tervei közt szerepel azonban, hogy a közeljövőben a szóban forgó ingatlant értékesíti. Ezzel kapcsolatosan kérdeznénk, hogy kell-e az értékesítésből származó jövedelme után a vállalkozásában adózni abban esetben, ha az beszerzéstől számított 5 év már eltelt?

Az átalányadózás szerint adózó egyéni vállalkozó a bevételeit a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 10. számú melléklete szerint – figyelemmel a 4. számú melléklet rendelkezéseire is – veszi figyelembe [Szja tv. 51. § (1) bekezdés].

Az Szja tv. 10. számú melléklet I. 2. pontja értelmében egyéni vállalkozói bevétel a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz értékesítésekor kapott ellenértéke, illetőleg a szokásos piaci értéke (ha ez utóbbi a több), ha annak beszerzési, előállítási költségét az egyéni vállalkozó bármelyik évben költségei között elszámolta, vagy értékcsökkenési leírást számolt el, azzal, hogy ha olyan ingatlant idegenít el, amelyet nem kizárólag üzleti célból használt, akkor az ebből származó jövedelem adózására egészében a XI. Fejezetben foglalt rendelkezéseket kell alkalmaznia.

Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja, és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi és a termőföld.

Tekintettel az Szja tv. 54. § (1) bekezdésében foglaltakra, miszerint az átalányadózás évében felmerült összes költséget elszámoltnak kell tekinteni, beleértve a korábban és az átalányadózás időszakában beszerzett tárgyi eszközök beszerzési és előállítási értékének az átalányadózás időszakára jutó értékcsökkenési leírását is az Szja tv. 11. számú melléklet II. Fejezete szerint, ezért, ha a bérbe adott ingatlan kizárólag üzemi célú ingatlan, akkor annak értékesítésekor kapott ellenértéket (vagy a szokásos piaci értékét, ha az több) az egyéni vállalkozás bevételének kell tekinteni.

Ha azonban a bérbe adott ingatlan nem kizárólag üzemi célú ingatlan, akkor annak értékesítésekor kapott ellenértékéből az ingatlan-átruházásból származó jövedelemre vonatkozó általános szabályok szerint kell a jövedelmet és az adókötelezettséget megállapítani. (2022. október 20.)

Hivatkozott jogszabályhelyek:

− Szja tv. 51. § (1) bekezdés

− Szja tv. 54. § (1) bekezdés

− Szja tv. 10. számú melléklet I. 2. pont

A kérdés és a válasz az Adó szaklap 2023/1-2-es számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.

2023. június 6.

Szennyezett, penészes tojás, zárjegy nélküli cigaretta, hamis LEGO – munkában a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton. Az M1-esen a pénzügyőrök 1800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autóban, az M43-ason hamis LEGO is előkerült – közölte a hatóság kedden.