VIG Alapkezelő Magyarország néven működik tovább az Aegon Alapkezelő


Május 15-től VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. néven folytatja működését az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. – tájékoztatta az Aegon Magyarország hétfőn.

Közleményük szerint a társaság közvetett tulajdonosa, a Vienna Insurance Group szándéka szerint a régiós országokban jól ismert „VIG” ernyő brand hatékonyan támogatja a társaság nemzetközi fejlődését. A névváltás miatt a magyar ügyfeleknek nincs semmilyen teendőjük. Az alapkezelővel korábban megkötött szerződések változatlan feltételekkel és tartalommal élnek tovább, változatlan ügyfélkiszolgálás mellett.

A névváltás ugyanakkor jelentős mérföldkő az osztrák székhelyű VIG Csoport működésében. A magyar vagyonkezelő révén a biztosítócsoport megjelenhet a vagyonkezelési szolgáltatások piacán. A VIG Alapkezelő emellett a VIG Csoport 30 országában mintegy 50 biztosítótársaság vagyonkezelője lesz, ami kiemelkedő nemzetközi szerepet jelent a magyar társaság számára – emelték ki.

A közleményben felidézték: az Aegon NV. 2020-ban döntött egyes kelet- és közép európai érdekeltségei értékesítéséről a Vienna Insurance Group (VIG) és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. útján a magyar állam számára. A portfólióba tartozó Aegon Alapkezelő ennek a tulajdonosváltási folyamatnak a keretében vált nevet VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.-re és kap új arculatot.

A VIG Csoport 2025-ig tartó stratégiájának sarkalatos pontja a saját vagyonkezelési központ létrehozása és a VIG üzletmenetébe való integrálása. Az osztrák központú csoport több márkával van jelen a régióban, de az alapkezelő számára a VIG brand adja a legnagyobb hozzáadott értéket, mert ennek ismertsége segíti az alapkezelőt a régiós terjeszkedésében. A VIG Csoport tagjainak összesen 48 milliárd eurós vagyona jelentős növekedési potenciált biztosít az alapkezelőnek, és az ügyfelek számára is megfelelő transzparenciát biztosít. A budapesti döntési központú vagyonkezelés kiemelkedő lehetőséget jelent más országokban összegyűjtött vagyonok Magyarországon történő kezelésére is – közölték.

Magyarországon a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. végzi a hamarosan az Alfa nevet felvevő Aegon Magyarország Biztosító és az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár mellett az Union Biztosító vagyonkezelését is, így az intézményi és lakossági állománnyal együtt összesen több mint 1000 milliárd forint vagyont kezel. Nyolc százalékos piaci részesedésével az ötödik legnagyobb a magyarországi vagyonkezelési piacon, egyben a legnagyobb hazai bank-független alapkezelő, amelynek stabilitását a magyar állam 45 százalékos közvetett résztulajdona és stratégiai partnersége is támogatja – írták a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.

2023. június 6.

Szennyezett, penészes tojás, zárjegy nélküli cigaretta, hamis LEGO – munkában a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton. Az M1-esen a pénzügyőrök 1800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autóban, az M43-ason hamis LEGO is előkerült – közölte a hatóság kedden.