Átrendezte a húspiacot az áfacsökkentés
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A sertésáfa-csökkentés olcsóbbá tette a baromfihúst is – írja a Magyar Idők.
A sertéshúshoz hasonlóan a baromfi ára is csökkent a boltokban az év elején, itt azonban nem az alacsonyabb forgalmi adó, hanem a csökkenő kereslet áll az áresés hátterében – tudta meg a Magyar Idők. A baromfitartók szerint a lépéssel 15-ről 10 százalékra sikerült mérsékelni a fogyasztás visszaesését.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az egész csirke feldolgozói ára hat százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal, a csirkemellé 2 százalékkal volt alacsonyabb januárban, mint ergy évvel korábban.
Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke az áresést a sertésáfa-csökkentés hatásával magyaráhta a lapnak. Az alacsony áfakulcs nyomán a sertéshús versenyelőnyét csak az árak csökkentésével tudták kompenzálni a baromfitartók; az árcsökkentés nyomán a fogyasztás 15 százalékos éves visszaesése 10 százalékosra mérséklődött. Az árkülönbözetet a termelők és a feldolgozók gazdálkodták ki – egyelőre.
További részleteket itt talál.